Detail předmětu

Kondiční trénink

CESA-TV-KTAk. rok: 2020/2021

Předmět je určen pro studenty, kteří si chtějí zvýšit svou kondičku i v období distanční výuky. Trénink obsahuje celkem 12 lekcí a jednu lekci závěrečnou -vyhodnocovací. Náročnost tréninku postupně stoupá od úvodní k závěrečné lekci. Skladba tréninků – rozcvičení, hlavní část – kondiční posilovací cviky a část závěrečná, která obsahuje protahovací a kompenzační cvičení. Jednotlivé cviky jsou znázorněny pomocí obrázků a popisů, případně videí.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Výsledky učení předmětu

Kondiční trénink je postaven na moderních poznatcích z prostředí sportovního tréninku a na potřebách současné generace VŠ studentů, na principech relaxace, regenerace a udržení rovnováhy mezi duševním a fyzickým zatížením, jako základním způsobem prevence zdraví. Výstupem je kompenzace sedavého zaměstnání, zachování dostatečné nebo zlepšení úrovně fyzické kondice a pohybových dovedností, zdokonalování pohybových dovedností a rozšiřování znalostí o tréninkovém procesu.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.
Pro variantu outdoor: vhodné oblečení - výuka probíhá venku.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Cvičení určeno pro všechny studenty, kteří chtějí cvičit v domácím prostředí.
Cvičení bude probíhat distanční formou tj. zavěšováním cvičebních programů v Moodle s fotkami příp. gify a popisy jednotlivých cviků.
Cvičení je určeno pro cvičence všech výkonnostních úrovní tedy od začátečníků až po aktivní sportovce. Ideální doplněk pro všechny druhy sportů.
Cvičební programy budou sestavovány pravidelně na každý týden s postupným zvyšováním náročnosti cviků.


Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě individuální aktivní účasti na cvičebních programech se zpětnou vazbou - vyplnění dotazníku na konci semestru.

Osnovy výuky

Kondiční trénink je souhrnné cvičení, které do činnosti zapojuje maximální množství svalových skupin. Uvedené jednotlivé cviky kondičního tréninku využívají prioritně vlastní hmotnosti cvičence jako zátěže. Kvalitní trénink vede k vyšší svalové rovnováze, pozitivně napomáhá kloubní stabilitě a výrazně přispívá k prevenci zranění pohybového aparátu.
- Seznámení se základními principy kondičního tréninku
- Rozcvičení – rozehřátí hlavních svalových skupin
- Tréninkové lekce dle cvičebního plánu:
1-4 lekce – mírně pokročilé cviky
5-8 lekce – středně pokročilé cviky
9-12 lekce – pokročilé cviky
- Závěrečný dotazník.

Učební cíle

Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání a zdokonalení dovedností a znalostí studentů o rozvoji a udržení kondice vedoucí k dosažení optimálního stavu fyzické zdatnosti, jako vhodného prostředku prevence zdraví a aktivity naplňující vhodně volný čas.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Individuální cvičení dle zavěšených cvičebních plánů. Vyplnění závěrečného dotazníku.

Základní literatura

Lehnert a kol. Trénink kondice ve sportu. FTK UP, Olomouc 2010. (CS)

eLearning