Detail předmětu

Španělština pro pokročilé

FAST-BYS4Ak. rok: 2020/2021

Tento kurz probírá následující oblasti: Popis města a život v něm, ocenění a zdůraznění něčeho, vyjadřování nezájmu nebo zloby. Hovoření o návycích a zlozvycích, detailní popisování osoby. Vyjádření názoru na internetovém fóru nebo jinak veřejně. K vyjádření těchto stavů a jevů jsou použité předložkové vazby sloves, vztažné věty a věty časové. Věty příčinné a důsledkové. Slovní zásoba se rozšíří v oblasti zákona, bezpečnosti obecně, univerzitní život, charakterové vlastnosti, zdraví.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Výsledky učení předmětu

Student bude schopen porozumět i lehce složitějším textům a poslechům, bude schopen prezentovat informace z mluvených a psaných zdrojů, bude zvládat celkem plynulé a přesnější vyjadřování, bude schopen používat jazyk účinně a sponntánně pro společenské, studijní a pracovní účely, dosáhne výstupní úrovňě A2 vyšší dle SERR

Prerekvizity

Studenti by měli mít znalost odpovídající předchozímu kurzu BYS32, aby se dokázali v tomto kurzu orientovat.

Učební cíle

Cílem tohoto kurzu je výuka jazyka a jazykových schopností, které jsou potřeba ke zvládnutí úrovně nižší B1 podle ERR (Evropského referenčního rámce).

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

CASTRO VIUDEZ, Francisca, Teresa BENÍTEZ RUBIO, Ignacio RODERO a Carmen SARDINERO FRANCO. Nuevo español en marcha 3: Libro del alumno: curso de español como lengua extranjera. Madrid: SGEL, 2016. ISBN 9788497787406.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Všechny lekce (s názvem Unidad) jsou z Nuevo Ven 3 1 Týden – Unidad 1 Mluvit o zdraví. Vyjádřit povinnost osobně i neosobně. Vyjádřit úsudek. Parafráze k vyjádření nutnosti. Slovesa s předložkou. Lékařské prostředí. Zdraví a společnost. 2 Týden – Unidad 1 Vyjádřit hodnocení. Dávat rady a pokyny. Nakupování na trhu. Srovnávací vazby a superlativ. Slovesa k vyjádření hodnocení. Zdraví. Trhy ve Španělsku. 3 Týden – Unidad 2 Mluvit o životě ve městě. Popsat město. Vztažné věty. Použití Como. Život ve měste. Popis charakterových vlastností. Hispánská komunita v U.S.A. 4 Týden – Unidad 2 Popsat charakter I. Spojovací vazby. Příslovce častosti. Každodenní život ve Španělsku a U.S.A. 5 Týden – Unidad 3 – Mluvit o univerzitním vzdělání. Žádat o informaci písemnou formou. Infinitiv a Infinitiv složený. Gerundium a gerundium složený. Profese. Univerzitní studium ve Španělsku. 6 Týden – Unidad 3 – Lokalizovat děje v časové ose. Korigovat informaci. Časové věty. Spojovací vazby II. Univerzitní studia. Profese které jsou žádané. 7 Týden – Unidad 4 – Mluvit o nových technologiích a zvycích. Mluvit o návyku a jeho důsledcích. Předložky a zájmena. Vztažná zájmena. Psychologický profil. Použití mobilních telefonů. Internet jako zdroj vzdělání. 8 Týden – Unidad 4 – Popis psychologického profilu. Vztažná zájmena s předložkou. Moderní návyky. Návyky a zlozvyky. 9 Týden – Unidad 5 – Údání. Vyjádřit názor a argumentovat. Příčinné věty. Věty důsledkové. Použití budoucího času. Spravedlnost. Spravedlnost ve Španělsku. 10 Týden – Unidad 5 – Participovat na internetovém fóru. Vyjádřit nesouhlas. Litovat minulou událost: tener que/ deber. Silniční bezpečnost. Řidičský průkaz ve Španělsku. 11 Týden – Procvičování dosud probraných témat. 12 Týden - Konverzace na probraná témata. 13 Týden – Zápočet