Detail předmětu

Maltoviny - laboratoře (M)

FAST-BJ52Ak. rok: 2020/2021

Zkoušky vlastností cementů. Stanovení normální konzistence, počátku a doby tuhnutí cementu. Stanovení pevnosti cementů. Stanovení měrné hmotnosti cementů, měrného povrchu cementů (slínků) permeabilní metodou na Blainově přístroji. Zjišťování druhu cementů mikroskopicky a chemicky.
Stanovení vlastností malt, stanovení pevnosti malty, přídržnosti malty k podkladu, zpracovatelnosti malt. Zkoušky vlastností sádry přírodní a energosádry, stanovení vodního součinitele, počátku a doby tuhnutí sádry.
Příprava a zkoušení vlastností směsných cementů, příprava různých druhů směsných cementů a stanovení vlivu obsahu strusky (případně popílků) na fyzikálně-mechanické vlastnosti připravených cementů. Zkoušky vlastností vápen, stanovení reaktivity vápna, vydatnosti vápna – zkrácená metoda.
Kontrola výsledků a protokolů z laboratorních cvičení.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav technologie stavebních hmot a dílců (THD)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu získáním podrobných informací o metodách zkoušek nejčastěji používaných maltovin ve stavebnictví (cement, vápno, sádra) a způsobu jejich vyhodnocování.

Prerekvizity

Základní vlastnosti stavebních materiálů a možnosti jejich optimálního využití ve stavebních konstrukcích

Učební cíle

Absolvent předmětu získá podrobné informace o metodách zkoušek nejčastěji používaných maltovin ve stavebnictví (cement, vápno, sádra) a způsobu jejich vyhodnocování.
Znalosti z předmětu jsou nepostradatelným základem pro další odborné předměty, zabývající se vlastnostmi a použitelností stavebních materiálů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

NOVÁK, Jan: Návody do cvičení. Ústav THD, 2002.

Doporučená literatura

MOORE, Walter John: Fyzikální chemie. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1981. (CS)
Saarela, K.: Classification of Building Materials. Technical Research Centre VTT, 2000. ISBN 951-682-673-3.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

39 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Podmínky zápočtu, laboratorní řád, prohlídka laboratoří 2. Teorie síranových pojiv 3. Teorie vápna a cementu 4. Stanovení normální konzistence, počátku a doby tuhnutí cementu. Stanovení pevnosti cementů. 5. Stanovení měrné hmotnosti cementů, měrného povrchu cementů (slínků) permeabilní metodou na Blainově přístroji. 6. Zjišťování druhu cementů mikroskopicky a chemicky. 7. Stanovení vlastností malt, stanovení pevnosti malty, přídržnosti malty k podkladu, zpracovatelnosti malt. 8. Zkoušky vlastností sádry přírodní a energosádry, stanovení vodního součinitele, počátku a doby tuhnutí sádry. 9. Příprava a zkoušení vlastností směsných cementů, příprava různých druhů směsných cementů a stanovení vlivu obsahu strusky (případně popílků) na fyzikálně-mechanické vlastnosti připravených cementů. 10. Zkoušky vlastností vápen, stanovení reaktivity vápna, vydatnosti vápna – zkrácená metoda. 11. Exkurze 12. Zápočet