Detail předmětu

Španělština pro středně pokročilé

FAST-BYS3Ak. rok: 2020/2021

Tento kurz je zaměřen na následující oblasti: porozumění nejen každodenně používaným výrazům, ale vést rozhovor na témata, která jsou součástí každodenních problémů, používání všech základních časů minulých, budoucích, přítomného. Používání vazeb s přacím způsobem, a ovládání nepřímé řeči. Klade se důraz na vazby se subjuntivem a podmínkové věty. Tyto gramatické souvislosti se promítají do témat jako jsou zprávu v novinách, zaměstnání a věci s ním spojené. Finance a nákupy.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Prerekvizity

Studenti by měli mít znalost odpovídající A2 dle CEFR, z předcházejícího kurzu BYS22, aby se dokázali v tomto kurzu orientovat.

Učební cíle

Cílem tohoto kurzu je výuka jazyka a jazykových schopností, které jsou potřeba ke zvládnutí úrovně nižší B1 podle SERR (Společného evropského referenčního rámce).

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

CASTRO VIUDEZ, Francisca, Pilar DÍAZ BALLESTEROS, Ignacio RODERO a Carmen SARDINERO FRANCO. Nuevo espańol en marcha: libro del alumno : nivel básico : curso de español como lengua extranjera. Tercera edición. Alcobendas (Madrid): SGEL - Educación, [2015]. ISBN 978-84-9778-529-7.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Všechny lekce (s názvem Unidad) jsou z Nuevo Ven 2 1 Týden – Unidad 6 Mluvit o zdravotním stavu, vyjádřit domněku. Použití přítomného času přacího způsobu: pravidelná i nepravidelná slovesa. Slovní zásoba tykající se zdraví. 2 Týden – Unidad 6 Vyjádřit kladné myšlenky, udělit radu. Použití předbudoucího času. Zdraví životní styl 3 Týden – Unidad 7 Mluvit o cestování a událostech s tím spojené. Lokalizovat děje v časové ose. Vazby Cuando + sujunktiv nebo oznamovací způsob. Vazby Esperar + que + přací způsob nebo spojní s oznamovacím způsobem. Slovní zásoba spjata s cestováním. 4 Týden – Unidad 7 Vyjádřit tužby a obavy. Vyjádřit stížnosti a reklamovat. Někoho upozornit (kladně i záporně). Vazby na Como es posible que + subjunktiv. Dopravní prostředky. Turismus, způsoby, druhy turismu a turistů. 5 Týden – Unidad 8 Mluvit o pracovních podmínkách. Srovnávací vazby, absolutní superlativ. Srovnávací vazby s nepravidelné. Druhy zaměstnání. 6 Týden – Unidad 8 Vyjádřit intenzitu, ohodnotit činnost, potvrdit nebo vyvrátit domněnku. Neosobní vazby. Slovní zásoba spojená se zaměstnáním. Pracovní sféra a žena v zaměstnání 7 Týden – Unidad 9 Identifikovat osobu, vyjádřit údiv, vztažná souvětí, Vazby Que raro que + subjuntivo. Oblékání 8 Týden – Unidad 9 Vyjádřit soucit, mluvit o něčem známém či neznámem. Předpřítomný čas přacího způsobu. Fyzický popis osoby. Lidové tradice v latinskoamerických zemí. 9 Týden – Unidad 10 Přetlumočit rozkazy. Vyjádřit preference a tázat se na ně. Rozdíl Cuál a Qué. Nepřímý způsob přetlumočení rozkazů. Přestavba domácnosti. 10 Týden – Unidad 10 Ptát se na hodnocení něčeho a zareagovat. Vyjádřit nezájem. Minulý čas nedokonavý přacího způsobu nepravidelných sloves. Profese vztahující se k přestavbě domu. Inteligentní domy. 11 Týden – Procvičování dosud probraných časů. 12 Týden - Konverzace na probraná témata. 13 Týden – Zápočet