Detail předmětu

Fyzioprogramy - kondice

CESA-TV-KONDAk. rok: 2019/2020

Výukový program KONDICE umožňuje studentům získat informace o způsobech rozvoje kondice kardiorespiračního systému a svalového aparátu. Toto cvičení je vhodné pro studenty v různém stupni kondice. Je vhodné jako kompenzace specifického tréninku vrcholových sportovců i pro studenty, kteří s pohybem teprve začínají. Předmět KONDICE je veden v malých skupinkách (max.12 studentů), proto je možné cvičení individuálně přizpůsobit každému studentovi.
V rámci předmětu Fyzioprogram KONDICE se studenti seznámí s problematikou tréninku kondice. Výuka je zaměřena na rozvoj celkové kondice organismu. V hodinách se budeme věnovat silovému tréninku zaměřeného na správnou funkci svalů s využitím pomůcek, ale i posilování s vlastní vahou.

Praktické cvičení fyzioprogramu KONDICE je zaměřeno na:
• zahřátí, rozcvičení;
• cvičení v kardiozóně;
• silové cvičení;
• strečink.

Praktické cvičení navazuje na vstupní vyšetření, které každý student fyzioprogramu KONDICE absolvuje v úvodní hodině. Studenti se při výuce seznámí s využitím pomůcek pro cvičení svalové síly, pro rozvoj koordinace (bossu, balanční podložky, gymbally) a pro rozvoj kondice (trenažery).

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Výukový program KONDICE umožňuje studentům získat informace o způsobech rozvoje kondice kardiorespiračního systému a svalového aparátu. Toto cvičení je vhodné pro studenty v různém stupni kondice. Je vhodné jako kompenzace specifického tréninku vrcholových sportovců i pro studenty, kteří s pohybem teprve začínají. Předmět KONDICE je veden v malých skupinkách (max.12 studentů), proto je možné cvičení individuálně přizpůsobit každému studentovi.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Kontaktní výuka - praktické cvičení v malých skupinách.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

1. Vstupní testování tělesné zdatnosti, zkrácených a oslabených svalů a analýza tělesného složení pomocí přístroje InBody 230
2. Seznámení s kardiozónou, práce se sporttesterem, trénink dle srdeční frekvence.
3. Intervalový a kontinuální trénink v kardiozóně, využití různých trenažerů (veslařský trenažér, H.E.A.T., indoor cycling kolo, rumpál, běžecký pás, eliptický trenažér)
4. Seznámení se silovým tréninkem, způsoby rozvoje svalové síly, nácvik základních poloh a pozic pro silový trénink a jejich reedukace (dřep, klik, shyb, plank)
5. Posilování s vlastní vahou (TRX, Redcord)
6. Kombinace kardiofitness a silového trénink se zaměřením na břišní svaly (válce TOGU)
7. Kombinace kardiofitness a silového trénink se zaměřením na zádové svaly (gymball)
8. Kombinace kardiofitness a silového trénink se zaměřením na horní končetiny (činky)
9. Kombinace kardiofitness a silového trénink se zaměřením na dolní končetiny (bossu)
10. Kombinace kardiofitness a silového trénink se zaměřením na flexory a extenzory (medicinbaly, theraband)
11. Kombinace kardiofitness a silového trénink se zaměřením na extenzory (theraband, overball)
12. Výstupní testování tělesné zdatnosti, zkrácených a oslabených svalů a analýza tělesného složení pomocí přístroje InBody 230

Učební cíle

Zvýšení kondice kardiorespiračního systému, zvýšení svalové síly a získání dobré kloubní kondice.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

BENSON, Roy a Declan CONNOLLY. Trénink podle srdeční frekvence: jak zvýšit kondici, vytrvalost, laktátový práh, výkon. 1. vyd. Praha: Grada, 2012, 184 s. ISBN 978-80-247-4036-2. (CS)
LAUREN, Mark a Joshua CLARK. Tělo jako posilovna: bible posilovacích cviků vlastní vahou. Bratislava: Timy Partners, 2013, 179 s. ISBN 978-80-89311-36-1. (CS)
NELSON, Arnold G a Jouko KOKKONEN. Strečink na anatomických základech. Druhé, přepracované vydání. Praha: Grada Publishing, 2015, 223 stran. Sport extra. ISBN 978-80-247-5485-7. (CS)
ŠVEJCAR, Pavel a Martin ŠŤASTNÝ. Moderní fyziotrénink. Vyd. 1. Praha: Plot, 2013, 178 s. ISBN 978-80-7428-183-9. (CS)
TLAPÁK, Petr. Posilování kloubní kondice: centračně-stabilizační cvičení. Praha: ARSCI, 2014, 356 s. ISBN 978-80-7420-037-3. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Cvičení z TV - VČA

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor