Detail předmětu

Informační gramotnost 2

FA-IG2Ak. rok: 2016/2017

Kurz “Informační gramotnost 2” (dále IV) je e-learningový kurz určený studentům magisterského studia. Volně navazuje na kurz informační výchovy v bakalářském studiu. Velký důraz je ve výuce kladen na odborné informační zdroje, které studenti mohou využít jak pro studium, tak pro vědeckou práci. Kurz studenty seznámí se základy vědecké práce a tvorby odborného textu, s důrazem na dodržování etických a autorskoprávních požadavků.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Prerekvizity

U studentů se předpokládají pouze běžné znalosti práce s počítačem na úrovni střední školy.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Kurz probíhá v plně distanční podobě v e-learningovém systému Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro získání zápočtu musí student splnit obě následující podmínky: Vypracovat všechny úkoly a testy, získat v součtu nejméně 70 bodů ze všech testů a písemných úkolů (minimálně 70 bodů ze 100).

Osnovy výuky

Vyhledávání informací
Hodnocení informací a kritické myšlení
EIZ na VUT
Volně dostupné odborné zdroje a veřejné licence
Akademické sociální sítě
Základy tvorby odborného textu
Základy citování
Citační manažery

Učební cíle

Být informačně gramotný znamená uvědomit si, kdy a proč potřebujeme informace, umět vyhledat relevantní informace, naučit se poznat kvalitní informace a umět je požívat a zpracovávat. Cílem předmětu je naučit se poznat a pochopit informační potřebu, umět se zorientovat v dostupných informačních zdrojích, naučit se v těchto zdrojích správně vyhledávat, poznat kvalitu nalezených výsledků, umět výsledky správně zpracovat, naučit se odpovědně a eticky korektně informace užívat a sdílet.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

E-learningový kurz, žádná kontrolovaná účast na přednáškách. Znalosti studujících jsou ověřovány testy a písemnými úkoly. Pro získání zápočtu je potřeba získat 70 bodů ze 100.

Základní literatura

KRČÁL, Martin a Zuzana TEPLÍKOVÁ. Naučte (se) citovat. 1. vyd. Blansko: Citace.com, 2014, 156 s., ISBN 978-80-260-6074-1. ČSN ISO 690. Informace a dokumentace - Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2011. Třídicí znak 01 0197. KRČÁL, Martin a Zuzana TEPLÍKOVÁ. Naučte (se) citovat. 1. vyd. Blansko: Citace.com, 2014, 156 s., ISBN 978-80-260-6074-1. ČSN ISO 690. Informace a dokumentace - Pravidla pro bibliografické odkazy a citace informačních zdrojů. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2011. Třídicí znak 01 0197. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program ARCHURB magisterský navazující

    obor ARCH , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Seminář

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor