Detail předmětu

Čištění odpadních vod z průmyslu

FAST-CP54Ak. rok: 2016/2017

Předmět navazuje na čištění odpadních vod. Cílem je seznámení s technologiemi pro čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu. Po dvou úvodních kapitolách zabývajících se alternativními schématy průmyslových čistíren odpadních vod je podrobněji probíráno čištění odpadních vod ze zpracování cukru, výroby nápojů, zpracování ovoce a zeleniny, zpracování masa a drůbeže, mlékárenského průmyslu. Posluchači jsou seznámeni s technologiemi výroby jednotlivých produktů, se zdroji odpadních vod, doporučenými technologiemi čištění a návrhovými parametry.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Ústav vodního hospodářství obcí (VHO)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne problematiku čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.

Prerekvizity

Chemie a technologie vody, čištění odpadních vod

Osnovy výuky

1. Úvod do čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu, technologie výroby,
2. Zdroje odpadních vod, doporučené technologie čištění, alternativní schémata průmyslových čistíren odpadních vod
3. Fyzikální procesy používané pro čištění odpadních vod z PP, chemické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP
4.Biologické procesy používané pro čištění odpadních vod z PP
5. Exkurze - vodní hospodářství pivovaru
6. Exkurze - vodní hospodářství vinařských závodů
7.Čištění odpadních vod ze zpracování cukru, nápojů, ovoce a zeleniny
8.Čištění odpadních vod z zpracování masa a drůbeže, z mlékárenského průmyslu, zpracování a finální likvidace kalů

Učební cíle

Rozšíření znalostí problematiky čištění odpadních vod se zaměřením na potravinářský průmysl.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Doporučená literatura

Hruša, B.: Odpadní vody potravinářského průmyslu. Praha, 1980. (EN)
Gruško, J., M.: Škodlivé organické látky v průmyslových odpadních vodách. SNTL, 1983. (CS)
Barnes, D., Forster, C., F., Hrudey, S., F.: Food and Allied Industries. Pitman Advanced Publishing Program, 1984. (EN)
MALÝ, J. HLAVÍNEK, P.: Čištění průmyslových odpadních vod. NOEL 2000 s.r.o., 1996. ISBN 80-86020-05-3. [www.ardec.cz] (CS)
Eckenfelder, Wesley, W.: Industrial Water Pollution Control. McGraw-Hill, New York, 1998. (EN)
Sean X. Liu: Food and Agricultural Wastewater Treatment. Blackwell Publishing, 2007. ISBN 978-0-8138-1423-0. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program N-P-E-SI magisterský navazující

    obor V , 2. ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program N-K-C-SI magisterský navazující

    obor V , 2. ročník, zimní semestr, volitelný

  • Program N-P-C-SI magisterský navazující

    obor V , 2. ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor