Detail předmětu

Nákladové a daňové účetnictví

FAST-CV54Ak. rok: 2016/2017

Zúčtování nákladových druhů, zjišťování nejdůležitějších nákladových druhů. Střediskové účetnictví, úlohy a členění středisek, zúčtování vnitropodnikových výkonů, metoda nákladových druhů, metoda převodu střediskových nákladů, metoda nositelů nákladů, evidence nákladů na zakázky, matematická metoda (metoda rovnic). Vnitropodnikové směrnice ve vazbě na vnitropodnikové účetnictví. Význam nákladového účetnictví pro vnitropodnikové řízení a manažerské účetnictví.
Účetní a daňová soustava a jejich vzájemné vazby. Účtování o daních. Účetnictví jako zdroj informací pro daňová přiznání. Vybraná problematika ze zákona č. 588/92 Sb. o dani z přidané hodnoty. Účetní evidence k DPH. Specifika uplatňování DPH ve stavebnictví. Vybraná problematika ze zákona č. 586/92 Sb. o dani z příjmů. Výnosy a náklady ve vztahu k daňovému základu a jejich účetní vyjádření. Transformace hospodářského výsledku na základ daně z příjmů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav stavební ekonomiky a řízení (EKR)

Výsledky učení předmětu

Znalostí účetní a daňové problematiky se zaměřením na možnosti optimalizace daňové povinnosti.

Prerekvizity

Znalosti v oblasti financování, základní znalosti o daních (zvláště o daních z příjmů a dani z přidané hodnoty), znalosti členění nákladů z různých hledisek a znalosti zásad vnitropodnikové organizační struktury.

Osnovy výuky

1. Finanční účetnictví, vnitropodnikové účetnictví, manažerské účetnictví. Přesné definování jednotlivých kategorií. Uživatelé jednotlivých typů účetnictví, jejich vypovídací schopnost.
2. Členění nákladů a výnosů v podniku. Schopnost zachytit náklady a výnosy jednotlivými formami účetnictví.
3. Smysl vnitropodnikového účetnictví, vytváření struktury VPÚ.Způsoby vedení VPÚ.
4. Stanovení vnitropodnikové ceny. Jednoduchý příklad na vazbu vnitropodnikového a finančního účetnictví.
5. Vnitropodnikové směrnice, jejich smysl a obsah ve vazbě na vnitropodnikové účetnictví.Vazba vnitropodnikového účetnictví na organizační strukturu podniku.
6. Vazba VPÚ na kalkulace (předběžné i výsledné). Smysl tohoto členění pro finanční řízení a řízení nákladů.Vazba vnitropodnikového a manažerského účetnictví.
7. Vnitropodniková banka.Vazba vnitropodnikového účetnictví a finančních plánů.Předpoklady pro vytvoření soustavy vnitropodnikového účetnictví.Shrnutí. Návrh modelu VPÚ ve stavební dodavatelské firmě.
8. Úvod. Evidence pro daňové účely. Systém evidence DPH ve vztahu k daňovému přiznání
9. Možnosti optimalizace daňové povinnosti v oblasti DPH - osvobozená plnění bez nároku na odpočet na vstupu.Problematika DPH ve stavebnictví
10. Daň z příjmů. Daňové a nedaňové výdaje v oblasti dlouhodobého majetku. Vztahy k zaměstnancům. Výdaje na pracovní cesty.
11. Nájemné, finanční a operativní leasing ve vztahu k daňové problematice.Pohledávky.Rezervy a opravné položky. Zákon o rezervách
12. Finanční náklady. Ostatní výdaje daňově neuznatelné.Příjmy podléhající zdanění, příjmy nezdaňované.
13. Transformace hospodářského výsledku na základ daně z příjmů. Souhrnný příklad.

Učební cíle

Rozšíření znalostí účetní a daňové problematiky se zaměřením na možnosti optimalizace daňové povinnosti. Poskytování kvalitních vstupů pro vnitropodnikové řízení a finanční řízení stavebního podniku.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Účetní a daňové předpisy, zejména zák.č.563/91Sb., o účetnictví, č.586/92 Sb., o daních z příjmů, 588/92 Sb. o dani z přidané hodnoty. 0. (CS)
SYNEK, Miloslav: Manažerská ekonomika. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0515-x. (CS)
FIBÍROVÁ, Jana a ŠOLJAKOVÁ, Libuše a WAGNER, Jaroslav: Nákladové účetnictví (manažerské účetnictví I). Praha: Oeconomica, 2004. ISBN 80-245-0746-3. (CS)
DRURY, Colin: Management & Costs Accounting. 5th Edition. London, Business Press, Thomson Learning, 2004. [ISBN 9781844807031] (EN)
Král, Bohumil: Manažerské účetnictví. ASPI, 2007. ISBN 978-80-7357-299-0. (CS)
WÖHE, Günter a KISLINGEROVÁ, Eva: Úvod do podnikového hospodářství. Praha: C.H. Beck, 2007. ISBN 978-80-7179-897-2. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program N-P-E-SI magisterský navazující

    obor E , 1. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program N-P-C-SI magisterský navazující

    obor E , 1. ročník, letní semestr, volitelný

  • Program N-K-C-SI magisterský navazující

    obor E , 1. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor