Detail předmětu

Základy spolehlivosti

FSI-EZS-KAk. rok: 2016/2017

Předmět je zaměřen na základní a nejmodernější poznatky ze spolehlivosti. Student se seznámí s definicí spolehlivosti a začleněním spolehlivosti do systému kvality objektu. Je předložena základní terminologie spolehlivosti a popsán management organizace a spolehlivosti. Rovněž je rozebrán moderní pohled na životní cyklus výrobku. Zvláštní pozornost je věnována ukazatelům spolehlivosti, a to neopravovaných i opravovaných objektů. Dále jsou předloženy vybrané analýzy spolehlivosti. Velký důraz je kladen na základy údržby. V předmětu jsou také rozebrány zkoušky spolehlivosti, informační systémy, nejdůležitější normy a legislativa. Je také představena možnost získání kvalifikace ve spolehlivosti. Výuka předmětu je doplněna cvičením, kde jsou vybraná témata náležitě na příkladech z průmyslové praxe procvičena. Ve cvičeních je také vedena diskuze k získaným výsledkům a závěrům. Na tento předmět navazují v magisterském navazujícím studiu stejného oboru předměty Spolehlivost 1 a 2.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

8

Výsledky učení předmětu

Student získá ve smyslu uvedené anotace základní znalosti ze spolehlivosti technických systémů, které mu umožní se erudovaně zapojit v průmyslové strojírenské a elektrotechnické praxi do řešení různých problémů, které s danou problematikou souvisí.

Prerekvizity

Předpokládají se znalosti z matematiky a fyziky na úrovni absolvovaného středoškolského studia. Rovněž se předpokládají znalosti v uvedené odborné oblasti v rozsahu předešlého studia bakalářského.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách. Dle možností budou pro studenty organizovány přednášky odborníků z praxe a exkurze do firem zabývajících se činnostmi souvisejícími s obsahem předmětu.

Způsob a kritéria hodnocení

Předmět je vyučován formou cvičení a přednášek. Cvičení je ukončeno zápočtem. K jeho získání je nutná 100% účast, aktivita na cvičeních a vypracování i odevzdání a učitelem uznání zápočtového projektu. Projekt je hodnocen body, student může získat až 20 bodů. Toto hodnocení je započítáváno do hodnocení u zkoušky. Zkouška je realizována písemným testem, student může z tohoto testu získat až 80 bodů. Hodnocení výsledku zkoušky je dáno klasifikační stupnicí dle ECTS.

Učební cíle

Cílem předmětu je získání teoretických a praktických znalostí ze základů spolehlivosti technických systémů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Předmět je vyučován formou cvičení a přednášek. Cvičení je ukončeno zápočtem. K jeho získání je nutná 100% účast, aktivita na cvičeních a vypracování i odevzdání a učitelem uznání zápočtového projektu. Projekt je hodnocen body, student může získat až 20 bodů. Toto hodnocení je započítáváno do hodnocení u zkoušky. Zkouška je realizována písemným testem, student může z tohoto testu získat až 80 bodů. Hodnocení výsledku zkoušky je dáno klasifikační stupnicí dle ECTS.

Základní literatura

MYKISKA,Antonín. Bezpečnost a spolehlivost technických systémů. 1. vydání. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2006,206 s. Učební texty ČVUT v Praze. Fakulta strojní. ISBN 80-01-02868-2.
KARPÍŠEK,Zdeněk. Matematika IV, statistika a pravděpodobnost. 3. doplněné vydání. Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., 2007. 170 s. ISBN 978-80-214-3380-9.

Doporučená literatura

NOVÁK,M.; ŠEBESTA,V.; VOTRUBA, Z. Bezpečnost a spolehlivost systémů. 1. vydání. Praha: České vysoké učení technické v Praze, 2001, 150 s. Učební texty ČVUT v Praze. Fakulta dopravní. ISBN 80-01-02331-1.
HELEBRANT,František. Technická diagnostika a spolehlivost, IV. Provoz a údržba strojů. 1. vydání. VŠB – Technická univerzita Ostrava, 2008. 130 s. ISBN 978-80-248-1690-6.
SUMMERVILLE, N. Basic Reliability: An Introduction to Reliability Engineering. AuthorHouse, 2004. 136s. ISBN 978-1418424183.
EFSTRATIOS, N. Engineering Design Reliability Handbook. 1. edition. CRC Press. 2004. 1192 p. ISBN-13: 978-0849311802.
STAPELBERG, R. Handbook of Reliability, Availability, Maintainability and Safety in Engineering Design. 1. edition. Springer. 851 p. ISBN-13: 978-1848001749.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B3S-K bakalářský

    obor B-KSB , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace

22 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Definice spolehlivosti, začlenění spolehlivosti do systému kvality
2. Základní terminologie ve spolehlivosti
3. Management organizace a spolehlivosti, životní cyklus výrobku
4. Úvod do ukazatelů spolehlivosti
5. Základní ukazatele spolehlivosti neopravovaných objektů
6. Základní ukazatele spolehlivosti opravovaných objektů
7. Vybrané metody analýz spolehlivosti: metodický pokyn
8. Analýza spolehlivosti: analýza druhů poruch a jejich následků (FMEA), analýza stromu událostí (ETA), analýza poruchových stavů (FTA)
9. Analýza spolehlivosti: Markovova analýza, blokový diagram bezporuchovosti a boolovské metody
10.Základy údržby systémů
11.Požadavky na bezporuchovost a udržovatelnost
12.Zkoušky spolehlivosti a informační systémy spolehlivosti, popis, rozbor
13.Normy, legislativa a možná kvalifikace ve spolehlivosti

Řízené samostudium

43 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Statistika a spolehlivost
2.Číselné a funkční charakteristiky spolehlivosti
3.Základní ukazatele spolehlivosti neopravovaných objektů
4.Základní ukazatele spolehlivosti opravovaných objektů
5.Analýza druhů poruch a jejich následků (FMEA)
6.Analýza stromu událostí (ETA), analýza poruchových stavů (FTA)
7.Markovova analýza, blokový diagram bezporuchovosti a boolovské metody
8.Základy údržby systémů
9.Zápočet