Detail předmětu

Angličtina pro chemiky II

FCH-BCV_A2Ak. rok: 2015/2016

Slovní zásoba pro vybraná odvětví chemie (další synonyma a antonyma)- organická chemie, fyzikální chemie, obecná a anorganická chemie, přístroje a jejich obsluha, biochemie, matematické výrazy, laboratorní vybavení. Gramatika (např. gerundium, vyjádření budoucnosti, členy, podmínkové věty, přítomný čas prostý…). Konverzace (např. hobbies, leisure, future plans…). Rozvoj dovedností: psaní (např. návody a vzkazy, souhrn, psaní schémat, grafů a rovnic na základě textu …), čtení (např. shrnutí, konkrétní informace - obsluha přístroje a pokyny, …), poslech (dle tématu např. konkrétní informace, celkové porozumění, hlavní myšlenky, souhrn,……) mluvení (např. sdělování informací o povaze látek, krátký rozhovor s partnerem, získání informace, souhrn, vysvětlení, čtení grafů a schémat,…). Práce s jazykem (např. přiřazování definic, cloze test). Výuka zohledňuje CEFR na úrovni B1.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

1

Výsledky učení předmětu

Výstupy studia jsou rozšíření obecné i odborné slovní zásoby v oblasti organické i anorganické chemie, laboratorního vybavení, použití přístrojů, biochemie, matematických výrazů, fyzikální chemie, zvýšení kompetence v oblasti gramatiky na úrovni pre-intermediate se zaměřením na jevy vyskytující se v odborných textech - studenti budu schopni použít budoucí čas,přítomný čas prostý v odborných textech, gerundium, členy v odborných textech, kondicionály v odborném textu; rozvoj dovedností čtení, psaní (studenti budou schopni popsat pracovní postup, laboratorní vybavení a verbalizovat matematické výrazy a grafy a napsat návod), poslechu a mluvení na úrovni A2-B1, směřující k zvládnutí jazyka na úrovni B1.

Prerekvizity

znalost angličtiny na úrovni A2. Získání zápočtu z Angličtiny pro chemiky I.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Cvičení jazykové - 1 vyučovací hodina týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro získání zápočtu je potřeba splnit následující: účast ve výuce (povolena je jedna absence), napsání dílčích testů ve výuce, aktivní práce ve výuce, přinesení tištěného materiálu do výuky, napsání zápočtového testu na 75%.
Nutnou podmínkou je získání zápočtu z Angličtiny pro chemiky I.

V zápočtovém testu bude hodnoceno zvládnutí následujícího (v rozsahu elektronické učebnice Angličtina pro chemiky II): Slovní zásoba pro vybraná odvětví chemie (synonyma a antonyma)- organická chemie, fyzikální chemie, obecná a anorganická chemie, přístroje a jejich obsluha, biochemie, matematické výrazy, laboratorní vybavení. Gramatika (gerundium, vyjádření budoucnosti, členy, podmínkové věty, přítomný čas prostý v odborném textu). Dovednosti: psaní - návody a vzkazy, souhrn, psaní schémat, grafů a rovnic na základě textu, čtení - shrnutí, konkrétní informace, přehledné čtení, poslech - konkrétní informace, celkové porozumění, hlavní myšlenky, souhrn. Práce s jazykem (např. přiřazování definic, cloze test).

Osnovy výuky

1. týden: Úvodní studijní pokyny. Lekce 1 - Organic wonders in everyday life - slovní zásoba potravinářské a organické chemie (reakce v organické chemii)
2. týden: Lekce 1 - poslech - food and organic chemistry, vyjádření budoucnosti v angličtině, osobní plány pro budoucnost
3. týden: Lekce 2 - slovní zásoba "Acids, bases and salts",vlastnosti kyselin a zásad, pH škála
4. týden: Lekce 2 - odborný text - vyjádření obecných dějů a vlastností pomocí přítomného času prostého, psaní návodů a tematicky zaměřený poslech
5. týden: Lekce 3 - slovní zásoba "Laboratory equipment", gerundium, hobbies, zájmy
6. týden: Lekce 3 - tematický poslech, slovní zásoba "Laboratory safety", "First aid"
7. týden: Lekce 4 - slovní zásoba "Analytical laboratory", tematický poslech, členy v odborném textu
8. týden: Lekce 5 - slovní zásoba "Biochemistry"
9. týden: Lekce 5 - tematický poslech, vyjádření obecných podmínkových dějů v odborném kontextu pomocí "zero conditional sentences".
10. týden: Lekce 6 - verbalizace matematických výrazů, tematický poslech
11. týden: Lekce 6 - verbalizace a interpretace grafů, statistika - slovní zásoba
12. týden: Lekce 7 - slovní zásoba "Physical chemistry"
13. týden: Lekce 7 - reálné a nereálné podmínkové věty v odborném kontextu, tematický poslech.
Průběžně se také cvičí schopnost psaní, poslechu, čtení a mluvení v návaznosti na uvedená témata.

Učební cíle

Cílem výuky ve cvičení a učebních textů v elektronických výukových materiálech je rozvoj a prohloubení slovní zásoby, zejména odborné, gramatiky, dovednosti čtení, psaní, poslech a mluvení směřující k přípravě na další výuku Angličtiny pro chemiky III a IV, výuku odborných předmětů v angličtině, pro potřeby praxe a perspektivně k zvládnutí jazyka odpovídajícího úrovni B1. Cíle vychází z analýzy potřeb.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast studentů denního studia ve výuce se sleduje (povolena 1 absence), studenti dálkového studia mají rovněž organizovanou výuku v menším rozsahu, mohou se účastnit konzultací a také studují z elektronické opory na e-learningovém portálu VUT kurzu Angličtina pro chemiky II. Studenti denního studia píší dílčí testy, studenti dálkového studia dostávají průběžné úkoly.

Základní literatura

Fišerová L., Clemensová G. : Angličtina pro chemiky II. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_CHTOZP , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_CHTOZP , 1. ročník, letní semestr, povinný
    obor BPCO_CHMN , 1. ročník, letní semestr, povinný
    obor BPCO_CHM , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_CHM , 1. ročník, letní semestr, povinný
    obor BKCO_SCH , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_SCH , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHCHT_AKR bakalářský

    obor BPCO_SCH , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_BT , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BPCP_CHTP bakalářský

    obor BPCO_BT , 1. ročník, letní semestr, povinný
    obor BPCO_CHP , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program BKCP_CHTP bakalářský

    obor BKCO_PCH , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky