Detail předmětu

Analytická chemie biotických vzorků

FCH-DCO_ANDAk. rok: 2015/2016

Seznámení se základními principy analytické chemie aplikovanými do oblasti analytické chemie abiotických a biotických matric, včetně potravin a potravinářských surovin. Zpracování SOP pro oblast preanalytické úpravy vzorků a pro oblast vlastního stanovení v oblasti stopové a ultrastopové analýzy. Seznámení s izolací analytů anorganického a organického původu z jednotlivých matric, včetně posouzení jejích matričního efektu na správnost chemické analýzy. Studenti budou seznámeni s metodickými postupy pro analýzu vybraných kontaminantů a xenobiotik z různých matric a s principy jejich stanovení pomocí optimálních a validovaných metod. Dále se naučí aplikovat systémy jakosti potřebné pro akreditované a auditované laboratoře do oblasti environmentální analýzy. Nedílnou součástí bude i chemometrie aplikovaná do analytické chemie abiotických a biotických vzorků.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Složení ústní zkoušky

Prerekvizity

Ukončené vysokoškolské vzdělání v oblasti chemie životního prostředí a potravinářské chemie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Způsob a kritéria hodnocení

Klasifikace ústní zkoušky podle platného klasifikačního řádu.

Učební cíle

Získat základní poznatky o aplikaci analytické chemie do oblasti environmentální analýzy a analýzy potravin a pootravinářských surovin.