Detail předmětu

Zpracování informací

FSI-BZIAk. rok: 2015/2016

Předmět je obecným úvodem do problematiky zpracování informací pro budoucí strojní inženýry. Postupně rozebírá témata od podstaty teoretických pojmů data a informace, přes typické automatizované i ruční způsoby sběru dat, jejich kategorizace, archivace a manipulace v souborových systémech, tabulkách a v relačních databázích, až po moderní možnosti numerických analýz a počítačové interpretace získaných dat do podoby užitečné grafické informace nebo písemného protokolu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Předmět studenty seznamuje s teoretickými a praktickými aspekty zpracování dat. To jim poskytne orientační znalosti potřebné pro rozhodování při výběru řešení pro získávání, správu a prezentaci technických dat.

Prerekvizity

K datu zahájení studia předmětu "Zpracování informací" se od studentů očekává alespoň základní praktická znalost používání výpočetní techniky, předpokládaná pro všechny absolventy středních škol v ČR. Části výkladu staví na tématech vyučovaných v předmětu 1IN během zimního semestru.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách. Výuka je doplněna laboratorním cvičením.

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet bude udělen na základě účasti ve cvičeních, průběžných kontrol připravenosti a plnění zadaných výukových úloh.
Tyto činnosti jsou bodovány 0-1 bodem za každé cvičení, přičemž celkové bodové hodnocení je podkladem pro udělení zápočtu z předmětu. Procentuální hranice pro automaticky udělovaný zápočet se stanovuje na hodnotu nejbližší nižší k 81% dosažitelných bodů pro daný počet absolvovaných hodin.
Opakovaná nepřipravenost na témata probíraná ve cvičení nebo opakovaná neomluvená nepřítomnost jsou důvodem pro neudělení zápočtu.

Učební cíle

Cílem předmětu je sjednocení výkladu obecných pojmů a vštípení praktických zásad potřebných pro práci s technickými daty a informacemi budoucím absolventům fakulty, s důrazem na důsledné využití možností výpočetní techniky ve všech částech pracovního procesu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Jelikož látka a příklady probírané ve cvičeních přímo navazují na obsahy aktuálních přednášek, jsou všechna cvičení považována za povinná a opakovaná neznalost procvičované problematiky může být považována za důvod k vyloučení z výuky. Pro případné absentéry budou průběžně aktualizovány e-learningové studijní opory a konzultační hodiny, umožňující doplnění chybějících znalostí a nahrazení zameškané výuky. Není-li student opakovaně připraven (avšak ne více než 2× v řadě a ne s více než dvěma 2 neomluvenými absencemi), může být zisk zápočtu podmíněn vypracováním individuálně přidělené semestrální práce.

Základní literatura

Date, C.J.: An Introduction to Database Systems. Addison Wesley, New York, 2003 (8th edition).
Fortier, P.J.: Database Systems Handbook. McGraw-Hill, 1997.
Lacko, L.: SQL. Hotová řešení pro SQL Server, Oracle a MySQL. Computer Press, Brno, 2003.
Pokorný, J.: Konstrukce databázových systémů. Skriptum ČVUT FEL, Praha, 1999.
Pokorný, J.: Visual Basic pro aplikace Accessu 2000. Kopp, České Budějovice, 2000.
Viescas, J.: Mistrovství v Microsoft Access 2000. Computer Press, Praha, 2000.

Doporučená literatura

Pokorný, J., Halaška, I.: Databázové systémy.
Pokorný, J.: Visual Basic pro aplikace Accessu 2000.
Date, C.J.: An Introduction to Database Systems. Addison Wesley, New York, 2003 (8th edition).

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program B3A-P bakalářský

    obor B-PDS , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program B3S-P bakalářský

    obor B-S1R , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do předmětu, teoretický úvod k pojmům data a informace, typy a povaha dat ve výpočetní technice, způsoby získávání dat v inženýrské praxi a jejich záznam v elektronické podobě, přehled možností sběru dat různými druhy snímačů.
2. Historické a současné metody přenosu dat, používaná hardwarová řešení, principy modulace a kódování přenášených dat - zabezpečení, šifrování, komprese.
3. Technické metody záznamu dat, princip souborového systému, používané datové formáty a architektury, datové struktury a způsoby práce s heterogenními daty.
4. Sekvenční přístup k datům - třídění a filtrování, principy fungování relační databáze, zásady správného návrhu datových struktur
5. Problematika redundance a nekonzistence při víceuživatelském přístupu k datům, souborové a distribuované databáze, výhody řešení typu klient-server, dotazovací jazyky a používaná aplikační rozhraní.
6-7. Dotazovací jazyk SQL: Výběrové dotazy, řazení, agregace, spojování a transformace výstupů, poddotazy, akční a definiční dotazy.
8. Tabulkové procesory: práce s daty v tabulkách, aplikace vzorců k nalezení požadované informace, analytické nástroje, práce s chybami v číselných datových souborech, zásady při tvorbě textových a grafických výstupů.
9. Práce s daty prostředí LabVIEW.
10. Práce s daty v prostředí Matlab
11. Technické zprávy - základní typografické zásady při tvorbě protokolů a tiskových výstupů, styly a další pokročilých funkce v moderních textových editorech, práce s grafikou v technických dokumentech.
12. Prezentace výsledků - vhodné uspořádání technických dokumentů, důvěryhodnost sdělovaných informací (diskuse správnosti výsledků, citační aparát), rozdíly při tvorbě technických zpráv, posterů a prezentací.
13. Rekapitulace probraných témat.

Cvičení s počítačovou podporou

22 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1-2. Seznámení s prostředím LabVIEW
3-4. Laboratoře měření ÚAI: ukázky funkce různých druhů snímačů, ukázky hardware pro snímání dat v PLC a PC
5. Principy přenosu, kódování a šifrování dat
6. Představení Access 2003, principy tvorby databázových tabulek
7. Procvičení zásad návrhu relační databáze v prostředí Access 2003
8. Základy použití SQL v Access 2003
9. Tvorba uživatelských aplikací v Access 2003, správa dat a chování aplikace, VBA
10. Zpracování dat v tabulkovém procesoru – vzorce, třídění, kontingenční tabulky a grafy.
11. Zásady tvorby komplexního textového dokumentu (Word, OpenOffice),
12-13. Odborné přednášky, rekapitulace výsledků, udělení zápočtů, zadání individuálních semestrální témat pro neúspěšné studenty.

Laboratoře a ateliéry

4 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Laboratoře měření ÚAI: ukázky hardware pro snímání dat v PLC a PC