Detail předmětu

Chemie organokovových sloučenin

FCH-BCO_COSAk. rok: 2013/2014

V rámci Chemie organokovových sloučeni se studenti podrobněji seznámí s existencí, vlastnostmi a využitím tohoto typu sloučenin. Získají přehled o syntéze a způsobu manipulace či přechovávání těchto v mnoha ohledech specifických látek. V rámci úvodních přednášek studenti získají přehled o základních charakteristikách a pravidlech, která úzce souvisí s vlastnostmi a reaktivitou těchto sloučenin. Na konkrétních případech si procvičí a osvojí logický postup klasifikace těchto sloučenin a myšlenkový postup při odvozování jejich vlastností a reaktivity.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Student získá základní přehled o chemii organokovových sloučenin, jejich vlastnostech, syntéze a aplikaci.

Prerekvizity

Obecná a anorganická chemie

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení zkoušky je potřebné dosažení nejméně 50 % bodů v písemné části. Během ústní zkoušky student prokáže dostatečnou schopnost logicky interpretovat strukturu a vlastnosti organokovových sloučenin na základě znalosti obecných pravidel.

Osnovy výuky

Úvod do chemie organokovových sloučeni. Historie prvních organokovových sloučenin. Současné trendy na poli organokovových sloučenin.
Vlastnosti, využití a manipulace s organokovovými sloučeninami. Způsoby jejich syntézy a jejich přechovávání. Speciální laboratorní technika.
Definice základních pojmů. Centrální atom a ligand. Jednotlivé typy ligandů a jejich charakteristika. Hapticita ligandu. Charakteristika centrálního atomu komplexu. Počet valenčních elektronů centrálního atomu. Počet nevazebných elektronů centrálního atomu. Oxidační číslo centrálního atomu. Koordinační číslo centrálního atomu. 18-ti elektronové pravidlo, trendy a výjimky.Zpětná donace. Diagramy molekulových orbitalů. Neutrální a iontová konvence.
Vícejaderné komplexy. Vazba kov-kov ve dvojjaderných komplexech. Můstkové ligandy ve dvojjaderných komplexech a jejich typy. Molekulový magnetismus. Základní typy klastrů. Výpočty vybraných charakteristik pro klastry. Wadeho pravidlo. Borany a karborany. Reaktivita klastru.
Reakce komplexů. Redoxní reakce, oxidativní adice, reduktivní eliminace a přesmyk sigma-vazby. Přenos elektronů ve vnější sféře. Přenos elektronů a atomů ve vnitřní sféře. Oxidativní adice - třícenterní mechanismus, SN2 mechanismus, iontový mechanismus, radikálový mechanismus. Reduktivní eliminace. Metathese sigma-vazby. Reakce nukleofilů a elektrofilů s komlexy. Substituce ligandů.
Vybrané organokovové sloučeniny nepřechodných prvků, přechodných prvků a vnitřně přechodných prvků. Jejich příprava, vlastnosti, reaktivita a využití.

Učební cíle

Smyslem a cílem přednášky je získání základních znalostí z oblasti chemie organokovových sloučenin. Pozornost je zaměřena na praktická témata a moderní aplikace těchto sloučenin na straně jedné, na straně druhé je však v maximální míře využívána logičnost a systematičnost celé problematiky (vymezení typů ligandů, typů komplexů apod.). Tento přístup umožnuje bez zbytečného memorování hlouběji pochopit a následně využít vztahy mezi strukturou těchto sloučenin a jejich chemickou reaktivitou.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednášce je nepovinná. Konzultace je možná po dohodě se studentem v běžné konzultační hodiny.

Základní literatura

Earnshaw, A., Greenwood, N. N.: Chemistry of the Elements. 2nd Ed. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1997. 1600 p. ISBN 0080379419. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPCP_CHCHT bakalářský

    obor BPCO_CHM , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program BKCP_CHCHT bakalářský

    obor BKCO_CHM , 3. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor