Detail předmětu

Analytical Chemistry I

FCH-BAA_ANC1Ak. rok: 2013/2014

Přehled současné struktury a náplně analytické chemie. Základy analytické metrologie. Definice analytu a analytického vzorku. Analytické aspekty chemických rovnováh. Termodynamické a kinetické aspekty analytických reakcí. Klasifikace analytických metod. Výklad protolytických, komplexotvorných, srážecích, redoxních, katalytických a indukovaných reakcí. Analytické činidlo a principy chemických důkazů anorganických iontů. Gravimetrická analýza a její současný význam. Principy roztokové volumetrie. Teorie titračních křivek, indikace ekvivalenčního bodu titrací a titrační chyby. Tlumiče a jejich analytický význam. Příklady postupů založených na acidobazických, redoxních, srážecích a komplexotvorných titracích – význam pro analytickou praxi.
Definice analytické chemie. Principy analytické termodynamiky. Charakteristika analytické chemie v roztocích.
Charakteristika kyseliny a báze ve vodných a nevodných roztocích. Různé pojetí kyseliny a báze(Bjerrum, Lewis, Usanovič. Gutmann, Pearson). Teorie na bázi elektrochemických Nernstových rovnic v analytické chemii.Komplexní rovnováhy v roztocích, teoretické úvahy. Analytická činidla, analytická selektivita, citlivost. Teoretické pojetí srážecích rovnováh v anal.chemii. Teoretické principy titrací, teorie titračních křivek, teorie ekvivalenčních bodů u různých typů titrací. Teorie tlumičů a indikátorů ekvivalenčního bodu. Teorie selektivních titrací acidobazických, redoxních, srážecích.Complexometrie s použitím komplexanů, metalochromní indikátory. Principy kinetiky analytických reakcí. Teorie anorganické chemické qualitativní analýzy.
Paradigmata analytické chemie. Charakteristiky analytického signálu(jeho poloha, intenzita, selektivita, pozadí a okolí). Analytické chyby( bias, randome) kvantily. Jnterpretace kalibračních křivek.Pásy a intervaly spolehlivosti kalibračních křivek . Detekční limity(IUPAC, Graham, Miller Definice analytické citlivosti. Přehled významných analytických činidel.

Jazyk výuky

angličtina

Počet kreditů

5

Nabízen zahradničním studentům

Všech fakult

Výsledky učení předmětu

Analytické aspekty chemických rovnováh, termodynamické a kinetické aspekty chemických reakcí.
Gravimetrická analýza a její současný význam.
Principy, teorie a praxe roztokové volumetrie.
Výpočetní praxe pro řešení jednoduchých analytických problémů.

Prerekvizity

Znalosti obecné a anorganické chemie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Přednáška - 2 vyučovací hodiny týdně, Seminář - 2 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínkou absolvování zkoušky jsou zápočty z cvičení ACHI a praktika z ACHI. Zápočet je udělen po úspěšném zvládnutí písemných testů ve výpočetním cvičení v průběhu výuky a úspěšném absolvování praktik.
Zkouška se skládá z písemné a následující ústní části.

Osnovy výuky

Analytické aspekty chemických reakcí.
Kvantitativní analýza na základě chemických reakcí - gravimetrie, volumetrie.

Učební cíle

Podat přehled o analytickém využití chemické reaktivity, principy chemické kvalitativní analýzy a metod chemické kvantitativní analýzy. Začlenění analytické chemie do kontextu chemických věd.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Písemky z výpočtových cvičeních v průběhu semestru, absolvování praktik.
Pro kombinovanou formu studia je forma ústní konzultace v rozsahu přednášek.

Základní literatura

G.D. Christian: Analytical chemistry (EN)

Doporučená literatura

L. Sommer: Foundations of analytical chemistry (EN)
Skoog, West, Holler, Crouch, Analytical chemistry. An Itroduction, Thomson learning, USA,2000 (EN)
L.Sommer: CD-ROM in Analytical Chemistry I (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Seminář

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor