Detail předmětu

Správa daní a poplatků

FP-SDPAk. rok: 2013/2014

Cílem je seznámit studenty s daňovým řádem jako sezákladním procesněprávním předpisem pro uplatňování jednotlivých daňovýchzákonů v praxi, vysvětlit základní pojmy daňového procesu a aplikovatvybraná ustanovení daňového řádu při řešení praktickýchpříkladů.
Předmět je zaměřen zejména na následující oblasti: Orgány státní moci a ústavní pořádek České republiky, státní správa a územní uspořádání. Základní teorie daňového práva, daňové procesně právní předpisy a jejich vztah k ostatním daňovým předpisům. Základní pojmy daňového procesu. Předmět a účel daňového řádu a jeho členění. Základní zásady správy daní. Subjekty správy daní (správce daně, daňový subjekt, třetí osoby). Průběh daňového řízení. Dokumentace, ochrana a poskytování informací. Postupy při správě daní, daňová kontrola. Lhůty v daňovém řízení. Náležitosti rozhodnutí, právní moc, vykonatelnost a nicotnost rozhodnutí. Opravné a dozorčí prostředky. Rozhodování soudů ve správním soudnictví o žalobách proti rozhodnutí správce daně. daní. Registrace, závazné posouzení. Nalézací řízení, vyměření a doměření daně, lhůta pro stanovení daně. Způsoby stanovení daně. Placení daní, vybírání daní, zajištění daní, vymáhání daní, daňová exekuce. Ukončení činnosti, právní nástunictví. Následky porušení povinností při správě daní, pokuty, penále, úroky. Správní poplatky za přijetí žádosti u správce daně.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou znát jak teorii daňového procesního práva, tak praktické postupy při uplatňování daňového řádu. Osvojí si základní dovednosti při zpracování přihlášky k registraci, dodatečného přiznání, odvolání a dalších podání v daňovém řízení. Budou schopni poradit daňovému subjektu, jak má uplatňovat svá práva před správcem daně

Prerekvizity

Znalost občanského práva (právní subjektivita fyzických a právnických osob, zastupování), obchodního práva (pojmy podnikání, obchodní firma, jednání za společnost, druhy obchodních společností, jejich statutární orgány), daně z příjmů fyzických osob a daně z příjmů právnických osob, zákona o účetnictví, finančního práva.

Korekvizity

Nejsou aplikovány.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení klasifikovaného zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
- písemné vypracování řešení kontrolních otázek a zadaných praktických úkolů
- znalost probrané látky a její praktické aplikace
- písemný test; v případě potřeby ústní dozkoušení

Osnovy výuky

Základy daňového procesu. Základní pojmy daňového řádu
Členění daňového řádu, rozsah působnosti zákona. Historický vývoj správy daní.
Základní zásady správy daní.
Subjekty správy daní.
Průběh daňového řízení. Postupy při správě daní.
Stanovení daně dokazováním a podle pomůcek, rozhodnutí.
Opravné a dozorčí prostředky.
Rozhodování soudů ve správním soudnictví o žalobách proti rozhodnutí správce daně.
Registrace, závazné posouzení, řízení a daňové řízení. Ukončení činnosti.
Nalézací řízení.
Placení daní, správní poplatky.
Zajištění daně, zástavní právo, daňová exekuce.
Následky porušení povinností při správě daní.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy daňového procesního práva a daňový řád tak, aby dokázali prakticky aplikovat jeho příslušná ustanovení při řešení praktických příkladů v oblasti daňového řízení a správy daní, zejména při uplatňování práv a povinností daňového subjektu před správcem daně. K tomu je nutné zvládnout jak příslušné právní předpisy z oblasti správy daní, tak pokyny Ministerstva financí k daňovému řízení a judikaturu. Dále je nutné na základě znalosti právních předpisů dokázat zpracovat vybraná podání, která podává poplatník svému finančnímu úřadu, včetně opravných prostředků. V neposlední řadě je třeba pochopit jak nutnost splnění daňových povinností vůči státu, tak dokázat uplatnit práva daňového subjektu před správcem daně.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků zadávaných praktických úkolů ve cvičeních (přihláška k registraci, plná moc, odvolání, žádost o posečkání apod.).

Základní literatura

HRSTKOVÁ DUBŠEKOVÁ, L.: Správa daní podle daňového řádu, aktuální vydání skript, Akademické nakladatelství CERM, Brno (CS)
Úplné znění ÚZ - Daňový řád. Daňové poradenství. Územní finanční orgány Ostrava, Sagit (aktuální znění) (CS)

Doporučená literatura

KOBÍK J., KOHOUTKOVÁ A.: Daňový řád s komentářem, Praha, Anag 2010, 959 s., ISBN: 978-80-7263-616-7 (CS)
HRSTKOVÁ DUBŠEKOVÁ L.: Meritum Daňový řád 2011, Praha, Wolters Kluwer ČR, 2011, 172 s., ISBN: 978-80-7357-650-9 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-DP , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

10 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor