Detail předmětu

Operační a systémová analýza 2

FP-Rosa2PAk. rok: 2013/2014

Předmět je zaměřen modelování špatně strukturovaných, rozhodovacích problémů strategického charakteru. Pozornost je věnována klasickým rozhodovacím tabulkám a rozhodovacím kriteriím, použitelným v podmínkách neurčitosti a nejistoty. Dále je výklad doplněn o základní principy modelů, založených na bázi umělé inteligence. Výklad je doplněn o praktické zhotovení inferenční sítě expertního systému pro podporu rozhodování diagnostických manažerských situací. Posluchač je seznámen se základními principy vyhotovení rozhodovacího modelu na bázi neuronové sítě a genetických algoritmů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Posluchač je schopen aplikovat základní principy rozhodovacích tabulek do řešení konkrétních manažerských firemních problémů. Na základě znalosti základních principů expertních systémů posluchač kriticky analyzuje zvolený rozhodovací problém, pro jehož řešení navrhne inferenční síť. Podobně je schopen kriticky vyhodnotit vhodnost dalších nástrojů umělé inteligence do podmínek strategického rozhodování a tyto nástroje aplikovat i v nestandardních situacích.

Prerekvizity

Znalost základů organizace a manažerských funkcí podniku. Znalost řešení deterministických rozhodovacích problémů na úrovni základů operační analýzy.

Korekvizity

Nejsou aplikovány.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů. Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách.

Způsob a kritéria hodnocení

Požadavek k zápočtu: znalost probrané látky a odevzdání seminární práce, schopnost praktické aplikace předložených metod.

Osnovy výuky

1.současné přístupy k řízení, manažerské funkce
2.klasifikace rozhodovacích problémů
3.metody snižování rizika ve vrcholovém řízení
4.informační zdroje pro podporu rozhodování
5.rozhodování v podmínkách neurčitosti a nejistoty -programové prostředky
6.expertní systémy

Učební cíle

Cílem výuky je seznámit studenta se základními metodami tvorby modelu na podporu rozhodování v nezřetelných a vágních situacích.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatných písemných projektů.

Základní literatura

RAIS,K.,DOSTÁL, P. Operační a systémová analýza II, CERM, Brno 2004, ISBN 80-214-2803-1 (CS)
DOSTÁL, P. Pokročilé metody analýz a modelování v podnikatelství a veřejné správě, CERM, 2008, 430s, ISBN 978-80-7204-605-8. (CS)
DOSTÁL, P.: Advanced Decision making in Business and Public Services, Akademické nakladatelství CERM, 2011 Brno,ISBN 978-80-7204-747-5. (EN)

Doporučená literatura

DOSTÁL, P. Advanced Decision Making in Business and Public Services. Brno: CERM Akademické nakladatelství, 2013. 168 p. ISBN: 978-80-7204-747-5. (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR magisterský navazující

    obor MGR-ŘEP , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor