Detail předmětu

Finance podniku

FP-KfpPAk. rok: 2013/2014

Předmět je zaměřen na následující oblasti: základy podnikových financí (vymezení základních pojmů, tradiční vs. moderní pojetí podnikových financí, cíle podnikových financí, úlohy řízení podnikových finanční..), financování podniku (klasifikace zdrojů podnikového financování, financování a riziko, externí zdroje podnikového financování, interní zdroje podnikového financování, specifické formy podnikového financování), podnikové potřeby (formy podnikových potřeb, determinanty podnikových potřeb, časová struktura vzniku podnikových potřeb, plánování podnikových potřeb).

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou schopni identifikovat jednotlivé potřeby v závislosti na oboru působení podnikatelského subjektu, budou znát možnosti finančního krytí těchto potřeb, budou schopni definovat a aplikovat interní a externí zdroje podnikového financování, metody kapitálového plánování a metody hodnocení efektivnosti investic, metody kvantifikace cash flow a principy řízení oběžného majetku podniku.

Prerekvizity

Znalost účetních výkazů, znalost účetní osnovy a účetních postupů pro podnikatele, znalost vnitropodnikového účetnictví, matematické znalosti funkcí.

Korekvizity

Nejsou aplikovány.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny a problémů. Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách.

Způsob a kritéria hodnocení

Požadavky pro udělení zápočtu: Student v průběhu semestru absolvuje zápočtový test test. Student musí z testu získat minimálně 50 % z možného počtu bodů.
Požadavky ke zkoušce: Znalosti jsou ověřovány zkouškou, která má písemnou formu. Test se skládá z 10 otázek, na jejichž vypracování má student vymezený časový prostor. Zkouška je klasifikována dle stupnice ECTS.

Osnovy výuky

Základní tématická náplň přednášek je následující:
vymezení vybraných základních pojmů, tradiční a moderní pojetí podnikových financí, cíle podnikových financí, úlohy řízení podnikových financí, koncept současné hodnoty, výpočet výnosnosti, koncept vnitřní míry výnosu, riziko změny úrokové míry, nominální versus reálná úroková míra;
přísupy ke klasifikaci zdrojů podnikového financování;
faktory ovlivňující formu a výši podnikového financování;
financování a riziko;
externí zdroje financování;
interní zdroje financování;
specifické formy financování podniku;
podnikové potřeby.

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy financí podniku. K tomu je nutné zvládnout moderní přístupy k definování potřeb podniku, definování možných zdrojů krytí potřeb podniku, osvojit si moderní metody pro hodnocení majetkové a finanční struktury podniku, metody pro plánování a hodnocení investičních projektů, dále pak je nutné pochopit problematiku řízení peněžních toků a řízení pracovního kapitálu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Základní literatura

REŽŇÁKOVÁ, M. Efektivní financování rozvoje podnikání. Praha: Grada, 2012, 142 s. ISBN 978-80-247-1835-4. (CS)

Doporučená literatura

SÁGHY ESTÉLYI, K. a kol. Finance podniku: Sbírka příkladů. Brno, 2016. 20 s. (CS)
FOTR, J. a I. SOUČEK. Podnikatelský záměr a investiční rozhodování. 1. vyd. Praha, 2006. 356 s. ISBN 80-247-0939-2. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-EP , 2. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Základní tématická náplň přednášek je následující:
- Vymezení vybraných základních pojmů, tradiční a moderní pojetí podnikových financí, cíle podnikových financí, úlohy řízení podnikových financí, koncept současné hodnoty, výpočet výnosnosti, koncept vnitřní míry výnosu, riziko změny úrokové míry, nominální versus reálná úroková míra.
- Přísupy ke klasifikaci zdrojů podnikového financování.
- Faktory ovlivňující formu a výši podnikového financování.
- Financování a riziko.
- Externí zdroje financování.
- Interní zdroje financování.
- Specifické formy financování podniku.
- Podnikové potřeby.

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Obsahem cvicení je procvicování prednášených témat a zpracování zadaných úkolu.
Témata: časová hodnota peněz, majetková a finanční struktura, náklady kapitálu, optimalizace finanční struktury, kapitálové plánování, investiční rozhodování.