Detail předmětu

Controlling

FP-PconPAk. rok: 2012/2013

1. Controlling jako podsystém řízení podniku.
2. Controllingové funkce.
3. Operativní controlling.
4. Strategický controlling.
5. Finanční controlling.
6. Controlling výzkumu a vývoje.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Nástroje a výpočty využívající analýzy bodu zvratu při plánování. Výpočet tržeb odpovídajících požadovanému ročnímu zisku před zdaněním a po zdanění. Řešení problémů s poskytováním rabatu.
Vícestupňové výpočty příspěvku ke krytí fixních nákladů a tvorbě zisku. Flexibilní plán nákladů nákladového střediska a jeho plnění.
Analýza odchylek.

Prerekvizity

Znalost řešení rovnic, výpočtů minima a maxima funkcí, grafického znázorňování různých funkcí v různých rastrech a souvislostí grafů s numerickým vyjádřením, znalost struktury a tvorby ročního plánu podniku včetně vazeb mezi jeho částmi, znalost účetních výkazů, vnitropodnikového účetnictví, kalkulací nákladů produktů, informačního systému podniku, manažerských funkcí.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro udělení zápočtu:
1. Aktivní účast na cvičeních, individuální hodnocení učitelem.
2. 2 zápočtové testy v předem stanovených termínech. Každý test bude mít 2 příklady, maximum je 10 bodů. K úspěšnému absolvování testu je potřeba získat alespoň 60 %, tj. 6 bodů. Z každého testu je možný jeden opravný termín. Podmínka udělení zápočtu: z každého testu získat alespoň 60 %, tj. 2*6 bodů.

Požadavky ke zkoušce: znalost probrané látky a její praktické aplikace.
Forma zkoušky: písemná (1 otázka, 1 praktický problém - příklad); čas na zpracování je 45 minut;
pro klasifikaci "E" je nutné hodnocení odpovědi na otázku "E" i řešení příkladu alespoň "E", (tj. odpověď na otázku je správná, avšak chybí některé významné části; řešení problému - příkladu je správné, avšak obsahuje numerickou chybu). Nesprávné odpovědi i nečitelné odpovědi jsou hodnoceny jako nevyhovující „F“.

Osnovy výuky

Přednášky podle týdnů:
Podstata a úkoly controllingu. Controlling jako podsystém řízení podniku. Controllingové funkce. Operativní controlling (vč. plánování, rabat, vícestupňové výpočty příspěvku ke krytí fixních nákladů a tvorbě zisku).
Operativní controlling (informační zabezpečení manažerů, flexibilní plán nákladů, analýza odchylek, kontrola).
Operativní controlling (zpráva controllera; řízení nápravných opatření k plnění cílů stanovených plánováním, vč. hodnotové analýzy).
Strategický controlling (nutnost a zvláštnosti).
Strategický controlling (plánování).
Strategický controlling (informační zabezpečení manažerů, analýza a kontrola, stálé řízení potenciálu, řízení nápravných opatření k plnění cílů).
Finanční controlling.
Controlling výzkumu a vývoje.
Shrnutí. Opakování.

Učební cíle

Studenti se seznámí s controllingem jako podsystémem řízení podniku – systematickým prováděním na budoucnost podniku cílově orientovaných činností (používajících na úzká místa zaměřeného souboru nástrojů řízení) podporujících řízení podniku k dosahování podnikatelských cílů vlastníků ve stále se měnícím tržním prostředí, k životaschopnosti a úspěšné dlouhodobé existenci podniku. Seznámí se s ekonomickým řízením činností v podniku zaměřeným na dosažení podnikatelských záměrů, s funkcemi controllingu a s jeho základními oblastmi, se základními nástroji operativního controllingu a strategického controllingu, se základy finančního controllingu a controllingu výzkumu a vývoje.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách je žádoucí, neboť přednášky, cvičení a nutné průběžné individuální studium literatury se vzájemně doplňují. Účast na cvičení je povinná.

Základní literatura

ŽIŽLAVSKÝ, Ondřej. Controlling: studijní text. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2014, 112 s. ISBN 978-80-214-4857-5. (CS)
KONEČNÝ, M. Controlling – příklady praktických problémů k řešení. 2012. (CS)

Doporučená literatura

ESCHENBACH, Rolf et al. Controlling. Vyd. 2. Praha: ASPI, 2004, 814 s. ISBN 80-7357-035-1. (CS)
MIKOVCOVÁ, H. Controlling v praxi. 1. vyd. 2007. ISBN 978-80-7380-049-9. (CS)
ESCHENBACH, Rolf a Helmut SILLER. Profesionální controlling: koncepce a nástroje. 2. přeprac. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2012, xiv, 381 s. ISBN 978-80-7357-918-0. (CS)
SCHOLLEOVÁ, H. Investiční controlling: Jak hodnotit investiční záměry a řídit podnikové investice. 1. vyd. Praha : Grada Publishing, 2009. 285 s. ISBN 978-80-247-2952-7. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR magisterský navazující

    obor MGR-PFO , 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

20 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

10 hod., povinná

Vyučující / Lektor