Detail předmětu

Odborná praxe

FAST-CW20Ak. rok: 2011/2012

Náplní odborné praxe je aktivní pracovní činnost studenta na realizaci konkrétního stavebního díla, která vede k rozvíjení jeho odborných teoretických i praktických znalostí. Nejméně 70% doby praxe student vykonává práci přímo na stavbě při její realizaci, zejména na pozici asistenta stavbyvedoucího, nejvýše 30% doby praxe pak pracuje v oddělení přípravy staveb. Student má povinnost během odborné praxe vést „Záznam o průběhu odborné praxe“, je veden školitelem, určeným ze zástupců firmy, který se ke kvalitě odvedené práce vyjádří v závěrečném hodnocení.
Odborná praxe studentů je ukončena společným závěrečným seminářem, kde každý student ostatní studenty seznámí s činností, kterou vykonával v průběhu praxe, včetně prezentace zpracovaných materiálů, resp. fotodokumentace stavby.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

12

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Odborná praxe jako aktivní činnost studenta přímo ve stavební praxi rozšiřuje odborné znalosti získané v průběhu studia. Student získá praktické zkušenosti z realizace konkrétní stavby ve vazbě na specifika umístění výstavby, ověří si své znalosti, schopnosti a vědomosti a díky tomu získá lepší předpoklady absolventského uplatnění. Zpětná vazba mezi studentem a stavební firmou je podpořena vedením „Záznamu o průběhu odborné praxe“ , ve kterém jsou evidovány dílčí činnosti a také hodnocení studenta zodpovědným pracovníkem firmy . V závěrečném semináři student prezentuje svoji činnost na vybrané stavbě, dokladuje foto a video dokumentaci před komisí. Studentům a stavebním firmám je tímto vzájemným kontaktem otevřena možnost další spolupráce.

Prerekvizity

Znalosti z oblasti technologie, přípravy a realizace staveb v rozsahu dosavadního bakalářského a 1. ročníku magisterského studia na oboru R.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro úspěšné ukončení předmětu stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Osnovy výuky

Praxe bude probíhat 10 týdnů nepřetržitě po sobě jdoucích, začíná prvním týdnem po ukončení zkouškového období v 2. semestru výuky. Firma přiřadí studenta na výkon práce na stavbě v rozsahu 6-8 týdnů, výkon práce v oddělení přípravy staveb 2-4 týdny.
Student bude vykonávat zadanou práci pod dohledem jmenovitého zástupce realizační firmy, který se ke kvalitě odvedené práce vyjádří v části k hodnocení v „Záznamu o průběhu odborné praxe“
Podmínkou zápočtu je absolvování odborné praxe na stavbě a dále aktivní účast na závěrečném semináři (2-3dny), kde každý student před jmenovanou komisí, složenou za zástupců pedagogů a zástupců firem, odprezentuje svou náplň činnosti odborné praxe.
Na základě splnění těchto povinností s přihlédnutím k hodnocení zástupce stavební firmy v „Záznamu o průběhu odborné praxe“ udělí vyučující klasifikovaný zápočet.

Učební cíle

Ověření a uplatnění znalostí získaných v průběhu studia,
získání praktických zkušeností z realizace stavby,
předpoklad k rychlejší adaptaci při nástupu do zaměstnání,
vytvoření podmínek pro odborný růst a postup do vyšších manažerských funkcí,
stavební firmy si ověří vědomosti a schopnosti studenta pro další možnou spolupráci.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Jarský,Č.,Musil,F. a kol.: Technologie II, Příprava a realizace staveb. Cerm s.r.o. Brno, 2003. ISBN 80-7204-282-3. (CS)
nařízení vlády: Nař.vl. č. 591/06 Sb. o bližších minimálních požadavcích na BOZ na staveništích. http://deksafe.cz/predpisy/docs/591-2006.pdf, 2006. [http://deksafe.cz/predpisy/docs/591-2006.pdf] (CS)
Ing. Radka Kantová: ODBORNÁ PRAXE, modul 01, Průvodce povinnou odbornou praxí studentů oboru Realizace staveb. https://intranet.fce.vutbr.cz/pedagog/predmety/opory.asp, 2011. [https://intranet.fce.vutbr.cz/pedagog/predmety/opory.asp] (CS)

Doporučená literatura

MMR: Zák.č.183/2006 Sb., stavební zákon a jeho prováděcí vyhlášky v pl.zn.(novelizováno z.č.350/2012 Sb.). https://www.mmr.cz/getmedia/dd1ceac5-2cd3-4aaf-8cbb-8913e735c2b3/SZ_232, 2006. [https://www.mmr.cz/getmedia/dd1ceac5-2cd3-4aaf-8cbb-8913e735c2b3/SZ_232] (CS)
MPSV: Zákon č. 365/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. http://www.mpsv.cz/cs/45, 2006. [http://www.mpsv.cz/cs/45] (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program N-P-E-SI magisterský navazující

    obor R , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program N-K-C-SI magisterský navazující

    obor R , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program N-P-C-SI magisterský navazující

    obor R , 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Výuka v terénu

1200 hod., povinná

Vyučující / Lektor