Detail předmětu

Personální management

FP-pmPAk. rok: 2011/2012

Předmět je zaměřen zejména na následující oblasti:
osobnost manažera, self-management, stres management, přehled a charakteristika personálních činností, výběr a přijímání pracovníků, metody vedení a hodnocení zaměstnanců, motivace zaměstnanců, význam dalšího vzdělávání v oblasti efektivního vedení týmů, specifika interlukturního, genderového a age managementu a leadershipu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti získají znalosti a dovednosti v těchto oblastech:
sociální percepce a atribuce, prevence a zvládání stresu v manažerské práci, self-management, personální činnosti a procesy, přijímání pracovníků, vedení lidí, motivace zaměstnanců, hodnocení pracovníků, replacement ad.

Prerekvizity

Základní poznatky z oblasti psychologie osobnosti a managementu.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení klasifikovaného zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
Vypracování seminárního úkolu dle zadaných kritérií a jeho prezentace na cvičení, vykonání ústního pohovoru.

Osnovy výuky

1. Úvod do kurzu. Východiska a koncepce předmětu, základní témata a jejich návaznosti, přehled studijní literatury základní a doporučené, stanovení požadavků k úspěšnému absolvování kurzu, přehled základní terminologie.

2. Chování v organizaci. Teorie atribuce, sociální percepce, chyby v sociální percepci, process motivace, typy motivace, teorie motivace, spokojenost s prací, motivační strategie.

3. Personální management. Interpersonální komunikace v práci manažera, metodika psychologie práce, interview, pozorování, dotazníky, výkonové testy, projekční testy, posouzení produktů člověka, hodnocení, pracovní výkon, pracovní tempo, pracovní únava, biorytmy, personální audit, personální projekty.

4. Psychologie osobnosti a self-management. Význam osobního rozvoje v manažerské práci, Dimenze teorií osobnosti, přehled teorií osobnosti, struktura osobnosti, utváření a dynamika osobnosti v procesu organizace, schopnosti, temperament, postoje, tvořivost, osobnost člověka a jeho pracovní uplatnění, identifikace požadavků práce na pracovníka.

5. Psychická zátěž managerů. Teorie stresu, stresové a zátěžové situace v manažerské práci, příčiny stresovanosti, emoční stres, behaviorální stres, dopady stresu na psychiku jedince, naučená bezmocnost, syndrom vyhoření, vliv stresu na charakter člověka, autoregulace emocí, pozitivní naladění, organizace práce, time management, myšlenkové mapy, životospráva, rytmicita života, duševní hygiena.

6. Vybrané kapitoly personálního managementu. Specifika řízení v interkulturním prostředí. Základní teze interkulturní psychologie, kultura, kulturní standardy, kulturní dimenze, interkulturní vnímání, interkulturní komunikace, interkulturní kompetence, interkulturní spolupráce, interkulturní řízení a manžerská činnost, interkulturní vyjednávání, aspekty mezinárodní spoupráce, výsledky výzkumů, kazuistiky. Genderový management a leadership, age management a leadership.

Učební cíle

Cílem předmětu je nabídnout studentům systematický a podrobný přehled o rozsáhlé problematice personálního managementu, jehož posláním v organizaci je optimální využívání potenciálu lidí a investic do nich vložených k dosahování cílů organizace a současně vytváření předpokladu ke spokojenosti zaměstnanců s vykonávanou prací, jejich motivace k rozvoji a napomáhání jejich identifikaci s cíli organizace. Studenti dále rozvinou kompetence v sociální oblasti, schopnost porozumět a adekvátně se chovat v situacích v rámci organizačního procesu.


Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Aktivní účast na seminářích, odevzdání požadované seminární práce a prezentace v termínu.

Základní literatura

ARMSTRONG, Michal. Řízení lidských zdrojů. 10. vydání. Nejnovější trendy a postupy. Praha : Grada, 2007. ISBN: 978-80-247-1407-3. (CS)
KOUBEK, Josef. Personální práce v malých a středních firmách, 4. aktuální a doplněné vydání. Praha: Grada, 2011. ISBN: 978-80-247-3823-9. (CS)
KOCIÁNOVÁ, Renata. Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada, 2010. ISBN: 978-80-247-2497-3. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR magisterský navazující

    obor MGR-ŘEP , 1. ročník, letní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor