Detail předmětu

Ekonometrie

FP-PekoKAk. rok: 2011/2012

Předmět navazuje na předměty mikroekonomie a makroekonomie a má vzhledem k nim syntetizující roli s využitím prostředků matematiky. Obsahem je matematické modelování základních ekonomických zákonitostí. Cílem je seznámit studenty s exaktními prostředky popisu a zkoumání ekonomických závislostí, výrazně tím ovlivnit hloubku pochopení ekonomických zákonitostí a vytvořit předpoklady pro korektní ekonomické rozhodování.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Získané vědomosti a praktické dovednosti budou využity k modelování ekonomických jevů, ke zkoumání závislostí jejich faktorů a k řešení problémů z mikroekonomie a makroekonomie běžnými prostředky inženýrské matematiky.

Prerekvizity

Základní kurz vysokoškolské matematiky, základní kurz mikroekonomie a makroekonomie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro udělení klasifikovaného zápočtu:
Nutnou podmínkou k udělení klasifikovaného zápočtu je vypracování písemné práce obsahující vždy dvě úlohy z tématiky Poptávka a nabídka, Produkt a důchod, Příjem, náklady a zisk, Produkce, Pružnost, Užitečnost (celkem 12 úloh).Úlohy vybrané k řešení by měly být alespoň na úrovni střední obtížnosti(lze využít analogií úloh uvedených v závěru každé kapitoly ve skriptu Ekonometrie pro magisterské studijní programy nebo studijního textu doporučeného přednášejícím). Práce musí obsahovat podrobné výpočty dokumentující postup řešení, příp. zdůvodnění, pokud se jeví žádoucí. Práce musí mít odpovídající formální úroveň a musí mít podobu vlastního rukopisu. V záhlaví práce je nutno uvést elektronickou adresu pro účely operativní komunikace. Odevzdání práce lze provést výhradně fyzicky(zasláním poštou nebo odevzdáním do osobní schránky na Ústavu informatiky),nikoliv elektronicky. Po odevzdání je práce následně hodnocena klasifikační stupnicí A-F. Při hodnocení se přihlédne k výběru úloh, jejich obtížnosti, správnosti jejich řešení a též grafické úpravě textu. V případě klasifikace "F"(nevyhovující)má student další dvě možnosti odevzdání(obvykle opravené)práce. Klasifikovaný zápočet musí být udělen nejpozději do konce zkouškového období v zimním semestru

Osnovy výuky

Tematický obsah přednášek:
-základní principy ekonomické analýzy a modelování,
-poptávka a nabídka,
-tržní rovnováha,
-spotřeba a úspory,
-modely národní ekonomiky, IS-LM analýza,
-příjmy, náklady a zisk,
-produkce,
-pružnost poptávky a nabídky,
-užitečnost,
-optimalizace vybraných ekonomických veličin.

Obsah cvičení:
" procvičování přednášených témat,
" samostatné zpracování souvisejících úkolů.

Učební cíle

Cílem předmětu je hlouběji proniknout do kauzální podstaty ekonomických vztahů, rozvoj schopnosti vyjadřovat ekonomické vztahy exaktními prostředky a následně provádět jejich analýzy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není kontrolována. Účast ve cvičeních je povinná a je systematicky kontrolována. Student je povinen neúčast omluvit. Je plně v kompetenci učitele posoudit důvodnost omluvy. Formy nahrazení zameškané výuky stanoví učitel individuálně.

Základní literatura

Mezník, I.:Ekonometrie pro magisterské studijní programy. FP VUT v Brně, Brno 2003 (CS)
Mezník, I.:Úvod do matematické ekonomie pro ekonomy, FP VUT v Brně, Brno 2011 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program MGR-KS magisterský navazující

    obor MGR-PFO-KS , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor