Detail předmětu

Praktikum z biotechnologie

FCH-MC_BIO_PAk. rok: 2011/2012

Studenti získávají praktické dovednosti při určování a úchově mikroorganizmů. Provedou odzkoušení různých způsobů kultivace vybraných kmenů mikroorganizmů a sledování produkce některých primárních a sekundárních metabolitů. Náplní cvičení je i imobilizace a následná charakterizace biotechnologicky významných enzymů.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Výsledky učení předmětu

Studenti ziskají obecně potřebné praktické znalosti z fermentačních procesů.

Prerekvizity

Znalosti z předmětu Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Účast na cvičení, vypracováni a odevzdani protokolu písemnou formou ke všem úlohám.

Osnovy výuky

1. Určování a úchova mikroorganizmů.
2. Kultivace mikroorganizmů.
3. Stanovení primárních a sekundárních metabolitů.
4. Imobilizační techniky.

Učební cíle

Cílem praktika je přiblížit studentovi techniky práce s biologickým materiálem v laboratorních podmínkách a lepší pochopení doposud získaných teoretický znalostí z biotechnologie.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Píemný test znalostí z laboratorní práce.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 1. ročník, letní semestr, povinný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace v kombinovaném studiu

39 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Laboratorní cvičení

78 hod., povinná

Vyučující / Lektor