Detail předmětu

Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology

FCH-MCO_MPBAk. rok: 2011/2012

Nomenklatura mikroorganizmů, jejich zařazení a způsob úchovy. Morfologie, rozmnožování a fyziologické vlastnosti mikroorganismů ( bakterie a houby). Základní rysy metabolizmu mikroorganizmů a jejich technologický význam. Kultivace průmyslově důležitých kmenů. Regulace produkce enzymů a metabolitů. Mikrobiální koroze.Metody imobilizace a jejich průmyslové aplikace.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Studenti získají přehled o vlastnostech a využiti mikroorganismů v potravinařském a farmaceutickém průmyslu. Dále o možnostech vlivu různých faktorů na produkci primárních a sekundárních metabolitů , včetně aplikace imobilizovanych buněk a enzymů.

Prerekvizity

Znalosti z Obecné mikrobiologie a Biochemie.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zkouška: Písemný test, skládající se z odpovědí na 6 otázek. Na tuto část může navazovat ústní dozkoušení.

Osnovy výuky

1. Nomenklatura mikroorganizmů, jejich taxonomické zařazení a způsob úchovy.
2. Morfologie, rozmnožování a fyziologické vlastnosti mikroorganismů (bakterie a houby).
3. Základní rysy metabolizmu mikroorganizmů a jejich technologický význam.
4. Kultivace průmyslově důležitých kmenů.
5. Regulace produkce enzymů a metabolitů.
6. Mikrobiální koroze.
7. Imobilizované systémy.

Učební cíle

Seznameni studentů s možnostmi využiti mikroorganismů a jejich metabolitů v potravinařskem průmyslu.Jde i o utvrzeni dosavadnich znalosti z mikrobiologie a biochemie.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

není

Základní literatura

Šilhánková L.: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia Praha, Praha 2002. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný
    obor NPCO_CHTP , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 2. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor