Detail předmětu

Jakost v laboratorní a kontrolní praxi

FCH-MCO_LKPAk. rok: 2011/2012

Předmět je rozdělen do 3 tématických celků.
V prvním jsou studenti seznámeni s pojetím jakosti v kontrolní (a zkušební) laboratoři orientované na potraviny, dále s podporou jakosti v České republice a v Evropské unii a s procesem mezinárodní standardizace a certifikace výrobků. Tento proces je umožněn systémy jakosti (např. normy ISO 9000). V tomto celku jsou také objasněny pojmy audit a prokazování shody výrobků.
Druhý celek je věnován charakteristikám výsledků analýz a měření, chybám analýz a měření a opatřením, která chyby vyčíslují, případně eliminují. Jsou vysvětlovány pojmy: regulační diagramy, validace analytických metod, standardní operační postupy, návaznosti měření, referenční materiály kvantifikace nejistot. Do tohoto celku náleží i problematika mezilaboratorních testů a certifikačních studií.
Třetí celek je věnován vzorkování potravinářských komodit a úpravě potravinářských matric pro finální analytické techniky. Budou diskutovány způsoby odebírání vzorků, uchovávání vzorků, zejména těch s omezenou trvanlivostí. Finální analytická technika , její požadavky a omezení. Odstranění matrice a zakoncentrování vzorku na koncentrační úroveň danou finální analytickou technikou. Přehled technik úpravy matrice: SPE, MSPD, SPME, PSE, mikrovlnná úprava pro stanovení prvků a další.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Výsledky učení předmětu

Studenti budou schopni spojit doposud získané teoretické znalosti s praktickými ukázkami,

Prerekvizity

Elementární znalosti statistického zpracování výsledků analýz, základní znalosti z instrumentální analýzy.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet je udělován na základě účasti na laboratorních cvičeních, protokolu z nich a prezentace na zadané téma.
Zkouška je udělena na základě písemného testu a ústního zkoušení.

Zkouška se skládá z písemné a ústní části.
Písemná část obsahuje otázky zaměřené na základní pojmy.
Podmínkou pro postup k ústní zkoušce je úspěšné splnění písemného testu. Při ústní zkoušce má student prokázat stupeň porozumění danému předmětu.

Osnovy výuky

I: SPE; MSPD; SPME laboratoř (SPE, MSPD, SPME)
II: vzorkování, odběry vzorků
III: extrakce kapalinou; PSE; gelová a iontově výměnná chromatografie laboratoř (extrakce, PSE aj.)
IV: příprava (rozklady) vzorků pro prvkovou analýzu; radiochemické separace laboratoř
V: validace; mez detekce a mez stanovitelnosti; nejistoty měření; citlivost, opakovatelnost a výtěžnost metody; robustnost
VI: regulační diagramy; referenční materiál; SOP; mezilaboratorní testy; správná laboratorní praxe (GLP)
VII: normy; audit; certifikace
VIII: příručka kvality; prokazování shody výrobků

Učební cíle

Seznámit studenty s požadavky práce v akreditované laboratoři a se správnou laboratorní praxí.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Účast ve cvičení je povinná. Neomluvená neúčast je důvodem k neudělení zápočtu.

Základní literatura

Piskáček B., Kašová V., Zmatlím J.: Řízení jakosti. ČVUT, Praha 2001. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NKCP_CHTP magisterský navazující

    obor NKCO_CHTP , 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program NPCP_CHTP magisterský navazující

    obor NPCO_CHTP , 2. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

  • Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor CKCO_CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Seminář

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor