Detail předmětu

Chemická informatika I

FCH-BCT_CHI1Ak. rok: 2011/2012

Předmět si klade za cíl poskytnout studentům pokročilé vědomosti a dovednosti v oboru Chemická informatika, nezbytné pro další studium chemických disciplín. Úvodní část kurzu seznamuje posluchače se stěžejními pojmy a základy tohoto oboru. Předmět je dále zaměřen na pokročilou uživatelskou práci s výpočetní technikou, přípravu a zpracování odborných dokumentů (protokoly, referáty, semestrální a bakalářské práce), velká pozornost je věnována rovněž metodám zpracování a vyhodnocení experimentálních dat. Ve všech oblastech je zvláštní důraz kladen zejména na praktické použití těchto znalostí v chemické praxi. Náplní předmětu není seznámení se konkrétními softwarovými produkty jako je MS Office, ale získání praktických znalostí využitelných bez ohledu na použitý software a operační systém. Společně s předmětem Chemická informatika II je předmět koncipován v intencích požadavků certifikátu ECDL (European Computer Driving License).
Součástí předmětu je rovněž elearningový kurz seznamující posluchače s možnostmi využití základních informačních zdrojů a s metodami práce s těmito informačními prameny.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Výsledky učení předmětu

Student by měl porozumět pojmům týkajících se technického vybavení (hardware a software) a informačních technologií. Dále by měl student porozumět souvislostem mezi používanými aplikacemi a používání informačních sítí v počítačové praxi. Student by měl být rovněž schopen ocenit význam používání informačních systémů ve studiu chemie. Měl by být schopen spravovat a organizovat soubory a adresáře/složky na svém počítači a vědět, jakým způsobem pořídit kopie, přesunout nebo smazat jednotlivé soubory, adresáře nebo složky a vytvořit či rozbalit archiv souborů. Student bude rozumět termínu počítačový virus a bude schopen použít antivirový program. Musí znát základní operace spojené s tvorbou, formátováním a úpravou dokumentu připraveného k distribuci a musí je umět používat. Student by měl být schopen předvést použití některých pokročilejších funkcí souvisejících s ovládáním textového editoru, jako je tvorba tabulek, používání obrázků a grafických objektů v rámci dokumentu. Student by měl znát základní operace spojené s tvorbou, formátováním a používáním tabulkového kalkulátoru a musí být schopen je provádět. Student by měl umět provést standardní matematické a logické operace s použitím základních vzorců a funkcí.

Prerekvizity

základní dovednosti a zkušenosti v práci s výpočetní technikou a práci se soubory

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

přednášky a cvičení s podporou e-learningu

Způsob a kritéria hodnocení

Součástí předmětu a náplní cvičení je elearningový kurz seznamující posluchače s možnostmi využití základních informačních zdrojů v chemické praxi a s metodami práce s těmito informačními prameny. Kurz je zahájen tutoriálem na kterém jsou studenti seznámeni s obsahema způsobem práce v kurzu. Kurz je rozdělen do tématických bloků, na každý týden semestru připadá jeden blok. Každý blok je zakončen autoevaluačním testem a nebo úkolem, který je nutno v daném týdnu vypracovat a řešení elektronicky zaslat tutorovi kurzu. Úspěšné absolvování kurzu je podmínkou účasti na zkoušce. Zkouška má písemnou a ústní část. V písemné části student řeší vstupní teoretický test a praktické příklady. Ústní část zkoušky obsahuje diskuzi o těchto úlohách a možné doplňující otázky.

Osnovy výuky

1. Úvod do chemické informatiky (úvod do studia - informatika pro chemiky, chemické informační zdroje, informace a data, uložení dat v počítači)
2. Základy informačních technologií (technické vybavení počítače, operační systémy, práce s počítačem a správa souborů, software pro podporu výuky chemie)
3. Počítačové sítě (počítačové sítě: rozdělení a charakteristika, služby Intranetu Fakulty chemické, Internet: elektronická pošta, služba www, počítačové viry a antivirová ochrana, chemické zdroje na internetu, přehled portálů a databází s chemickou tématikou)
4. Základy práce s textovým editorem (přehled aplikací, práce v prostředí textového editoru, úprava a formátování textu, základy počítačové typografie, nástroje pro zápis chemických strukturních vzorců, rovnic a reakčních schémat)
5. Pokročilá práce s textovým editorem( pokročilé nástroje editorů s důrazem na psaní chemických textů, vytváření a import chemických objektů - styly, šablony, tabulky, editor rovnic, grafické objekty)
6. Základy práce s tabulkovým procesorem (základní operace, identifikace buněk a oblastí, výpočty v sešitu, úpravy na listu, předdefinované funkce, zpracování experimentálních dat)

Učební cíle

Předmět si klade za cíl poskytnout studentům základní vědomosti a dovednosti v oboru informatiky, nezbytné pro další studium chemických disciplín. Projekt se zaměřuje na praktické využití těchto znalostí v oblasti chemie, a také v dalších příbuzných oborech.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Nedílnou součástí výuky v prezenční i kombinované formě studia je plnohodnotný elearningový tutorovaný kurz, rozdělený do týdenních bloků. V rámci kurzů jsou studentům k dispozici autoevaluační a komunikační nástoje, s pomocí kterých mohou studenti konzultovat způsob řešení zadaných úkolů. Práce studentů v rámci kurzu je kontrolována a hodnocena vždy po skončení týdenního tématického bloku v kurzu.

Doporučená literatura

Barilla J., Simr P., Excel pro techniky a inženýry, Computer Press, Brno, 2008 (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Konzultace v kombinovaném studiu

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Elektronické učební texty

Praktická příručka pro používání výpočetní techniky na FCH (cs) - doporučení systémvého integrátora