Detail předmětu

Psychofyzická cvičení (Tvůrčí pohyb) - zimní

FaVU-PSC-ZAk. rok: 2011/2012

Vědomý pohyb jako dynamické zjevení pravdy proudem tvůrčí síly v člověku.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Vědomý, svobodný, tvořivý pohyb, vědomé, svobodné, tvořivé myšlení a obecně tvůrčí přístup k životu. Schopnost vystoupit z automatismů života a vnímat aktuální výzvy beze strachu a bez předsudků. Schopnost rozpustit akutní i chronické strachy a napětí. Schopnost nenásilně a přirozeně obnovovat psychické i fyzické nástroje člověka. Schopnost dlouhodobě udržet soustředění v nepřetržitém proudu meditačních zážitků. Schopnost vnímat a vyjadřovat hudbu celou svojí bytostí.
Součástí kurzu jsou fyzická, dechová a mentální cvičení (z tradičních škol východu i západu), která harmonizují energetický systém člověka a připravují nás na setkání vlastním tvůrčím potenciálem.

Prerekvizity

Žádné.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT..

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet (docházka + vlastní praxe).

Osnovy výuky

1) klid a pohyb
2) tělo a tanec
3) cit a tanec
4) mysl a tanec
5) vůle a tanec
6) tanec jako cesta k duchu

Učební cíle

Tancem mapujeme časoprostor a nasáváme zkušenost zakódovanou do geometrie časoprostoru tím, že tuto geometrii tancem zviditelňujeme, že jednotlivé geometrické tvary tělem uskutečňujeme. Rozechvíváme vlákna kosmického života a tvořivě se podílíme na všem, co se v danou chvíli děje. Naše tělo se stává součástí totálního fraktálu života, přestává být vedeno sobectvím a začíná být vedeno soucítěním. Ve vzájemném zrcadlení mikrokosmu a makrokosmu může konečná bytost realizovat nekonečné bytí; právě v prolnutí vnitřního a vnějšího může být relativní vjem povýšen na absolutní vizi. Tak lze nazřít, že svět, ve kterém žijeme, je postaven na míru našemu tělu. Lidské tělo presentuje míru, určuje takt a vkus a je lidskému egu dokonalou laboratoří pro průzkum tajů universa; prostředkem naplnění smyslu vlastní existence. Uctívání těla o sobě člověka ničí, úcta k tělu coby divukrásné manifestaci ducha uschopňuje člověka k tvorbě.
Práci s tělem podpoříme experimentální hudbou. Dovolíme proudu tónů, aby prostoupil naše tělo a provedl nás skrytými krajinami vědomí. Během tance se uvolníme, pustíme všechny osobní strachy a položíme se do pravé své přirozenosti, v níž lze v každém okamžiku sebe znovu občerstvovat a oživovat, z níž lze čerpat sílu k bytí na Zemi, z níž lze tvořit v souladu s duchovními zákony a přece svobodně, v níž je obsažen celý příběh lidského sebe-uvědomění. Do této přirozenosti budeme usilovat vnořit celou osobnost a následně dovolíme všem orgánům, omytým a očištěným spočinutím ve vlastní přirozenosti, aby tančily, aby tancem vyjevily onen příběh vepsaný v lidské duši.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast je povinná.

Základní literatura

Dr.Alfred J.Bierach: Varovné signály duše, , 0
Dr.Gítananda Girí: Jóga krok za krokem, , 0
Nešpor K.: Yoga and Relaxation.., , 0

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program bakalářský

    obor APE , 1. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program bakalářský

    obor , 1. ročník, zimní semestr, volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

27 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1) klid a pohyb
2) tělo a tanec
3) cit a tanec
4) mysl a tanec
5) vůle a tanec
6) tanec jako cesta k duchu

Seminář

108 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1) klid a pohyb
2) tělo a tanec
3) cit a tanec
4) mysl a tanec
5) vůle a tanec
6) tanec jako cesta k duchu