Detail publikace

Využitie analýzy obrazu pre stanovenie kostného tkaniva v mäsových výrobkoch

TREMLOVÁ, B. ŠTARHA, P.

Originální název

Využitie analýzy obrazu pre stanovenie kostného tkaniva v mäsových výrobkoch

Anglický název

Using of image analysisi for bone tissue determination in meat products

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Mikroskopicé metody umožňují sledovat přímo složení výrobku a prokázat případnou technologickou nekázeň při manipulaci se surovinami. V případě masných výrobků může být u některých součástí (separované maso, rostlinné přídavky) významná nejen jejich identifikace (tzn. kvalitativní vyšetření), ale i kvantitativní hodnocení jejich zastoupení. Určení jednotlivých komponent se provádí podle popsaných morfologických znaků a barevnosti při použití různých barvících postupů. Cílem práce je vytvoření postupu pro využití obrazové analýzy ke kvantitativnímu hodnocení masných výrobků na základě histologického vyšetření jako alternativního postupu k chemickým analýzám.

Anglický abstrakt

The aim of this study was quantitative evaluation of meat products on the base histological examination. This technique includes alizarin red staining, taking the digital photos, processing and analysis of the photos (ACC programme). Bone fragments wereanalysed - number, lenght, content of bone tissue.

Klíčová slova

masné produky výrobky, histologické vyšetření, drůbež

Klíčová slova v angličtině

meat products, histology, bone tissue

Autoři

TREMLOVÁ, B.; ŠTARHA, P.

Rok RIV

2004

Vydáno

5. 2. 2002

Nakladatel

University of Veterinary Medicine

Místo

Košice

ISBN

80-7148-049-5

Kniha

Hygiena Alimentorum XXIII, Zborník prednášok a posterov

Strany od

60

Strany do

65

Strany počet

6

BibTex

@inproceedings{BUT14509,
  author="Bohuslava {Tremlová} and Pavel {Štarha}",
  title="Využitie analýzy obrazu pre stanovenie kostného tkaniva v mäsových výrobkoch",
  booktitle="Hygiena Alimentorum XXIII, Zborník prednášok a posterov",
  year="2002",
  volume="23",
  pages="60--65",
  publisher="University of Veterinary Medicine",
  address="Košice",
  isbn="80-7148-049-5"
}