Detail publikace

Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů

VÍTOVÁ, E. VESPALCOVÁ, M. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. BABÁK, L.

Originální název

Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů

Anglický název

The new method for fast assessment of aroma compounds of cheeses

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Tato práce představuje možnost využití metody SPME pro izolaci těkavých aromatických látek ze vzorku sýra. Analyty byly extrahovány na CAR/PDMS vlákno o tloušťce vrstvy 85 mikrom metodou HS-SPME. Výhody SPME jsou její jednoduchost a rychlost. Metoda minimalizuje tepelnou, mechanickou a chemickou modifikaci vzorku, čímž se snižuje riziko tvorby nežádoucích artefaktů. Šetří čas, náklady na koupi rozpouštědla a likvidaci odpadu. Pro přesné výsledky je nezbytně nutné dodržovat konstantní dobu extrakce a ostatní parametry. Metoda vykazuje dobrou reprodukovatelnost a lze ji proto použít pro charakterizaci aroma sýrů.

Anglický abstrakt

Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane 85 mikrom fibre, different operating conditions were optimized. Linearity of the method was excellent, reproducibility was good (relative standard deviations in range 2-11 %). The detection limits differed substantially for the various standard compounds analyzed.

Klíčová slova

sýr, aroma, SPME

Klíčová slova v angličtině

cheese, aroma, SPME

Autoři

VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BABÁK, L.

Rok RIV

2004

Vydáno

1. 10. 2003

Místo

Skalský Dvůr

ISBN

80-902671-6-5

Kniha

Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

Edice

3

Číslo edice

5

Strany od

57

Strany do

59

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT8722,
  author="Eva {Vítová} and Milena {Vespalcová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Libor {Babák}",
  title="Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů",
  booktitle="Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
  year="2003",
  series="3",
  number="5",
  pages="57--59",
  address="Skalský Dvůr",
  isbn="80-902671-6-5"
}