Detail publikace

Studium změn senzorickych vlastností sýrů v závislosti na obsahu těkavých látek

VÍTOVÁ, E.

Originální název

Studium změn senzorickych vlastností sýrů v závislosti na obsahu těkavých látek

Anglický název

Study of sensory properties of cheeses and dependence on a volatile substances content

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Senzorické vlastnosti jsou významnou součástí hodnocení celkové jakosti. Mezi smyslovými znaky a chemickým složením existují vzájemné vztahy, které jsou v mnohých potravinách složité a málo prozkoumané. Jestliže chceme tyto vztahy objasnit, musíme objektivizovat senzorické hodnocení tak, že zjistíme chemické složení a fyzikální vlastnosti potravin a porovnáme je s jejich senzorickými znaky a hodnotami. I přes značný pokrok v této oblasti nelze počítat s úplným nahrazením senzorické analýzy analýzou instrumentální. Snahou je orientovat se na účelné doplnění senzorických zkoušek přístrojovou analýzou a předejít tak nesprávným výsledkům, případně potvrdit senzoricky získané výsledky. Práce se zabývá porovnáním senzorického a analytického hodnocení aroma sýrů a jeho vývoje v průběhu zrání.

Anglický abstrakt

Study of sensory properties of cheeses and dependence on a volatile substances content

Klíčová slova v angličtině

cheese, SPME, aroma

Autoři

VÍTOVÁ, E.

Rok RIV

2004

Vydáno

17. 10. 2001

Nakladatel

Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Místo

Brno

Strany od

36

Strany do

36

Strany počet

1

BibTex

@inproceedings{BUT6648,
  author="Eva {Vítová}",
  title="Studium změn senzorickych vlastností sýrů v závislosti na obsahu těkavých látek",
  booktitle="Sborník XXXI. Lenfeldovy a Hoklovy dny",
  year="2001",
  pages="1",
  publisher="Veterinární a farmaceutická univerzita Brno",
  address="Brno"
}