Detail publikace

Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

HÝSKOVÁ, E. ZEMANOVÁ, J. MOKÁŇOVÁ, R. VÍTOVÁ, E.

Originální název

Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).

Anglický název

Identification of sensory active compounds in elderberry (Sambucus nigra).

Typ

abstrakt

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Bez černý (Sambucus nigra) získává v posledních letech stále větší význam ať už pro jeho vonné a chuťové vlastnosti způsobené těkavými senzoricky aktivními látkami, nebo pro obsah účinných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jedná se o opadavý keř nebo stromek, dorůstající výšky několika metrů, patří mezi nejznámější léčivé rostliny a v nešlechtěné podobě je našimi předky využíván už stovky let. Plody bezu (bezinky) obsahují organické kyseliny (jablečná, citronová, vinná), cukry glukosu a fruktosu a vitamíny, především A a C. Blahodárné účinky mají při léčení migrén a jiných nervových chorob, např. při zánětu trojklaného nervu. V syrových a především nezralých plodech planého bezu se nachází poměrně vysoké koncentrace toxického sambunigrinu. Sambunigrin je kyanogenní glykosid, který při požití vyvolává nevolnost, průjem, závratě a zimnici. Proto jsou v čerstvém stavu plody bezu jedovaté a měly by se konzumovat pouze po tepelné úpravě. Mají široké využití pro přípravu marmelád, džemů, povidel, kompotů, sirupu nebo bezinkového vína. Šlechtěné odrůdy bezu obsahují této toxické látky asi o jeden řád méně než plody planého bezu. Vzhledem k vysokému obsahu antokyanových barviv má šťáva z plodů bezu tmavočervenou až fialovou barvu, používala se k barvení potravin i jiných materiálů a dosud se používá jako přírodní potravinářské barvivo. Tyto látky se zároveň řadí mezi významné antioxidanty. Cílem této práce bylo identifikovat a kvantifikovat těkavé senzoricky aktivní látky ve vybraných odrůdách bezu černého pomocí mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (HS-SPME-GC-MS). Byly analyzovány sušené plody, mražené plody, bezová šťáva, kompot a květy.

Anglický abstrakt

This work deals with the determination of volatile compounds in elderberry. The aim was to identify and quantify sensory active compounds in several samples of elderberries (dried berries, frozen berries, juice, flowers) using HS-SPME-GC-MS method.

Klíčová slova

bez černý, senzoricky aktivní látky, SPME, GC

Klíčová slova v angličtině

elder berry, sensory active compounds, SPME, GC

Autoři

HÝSKOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; MOKÁŇOVÁ, R.; VÍTOVÁ, E.

Vydáno

26. 5. 2010

Nakladatel

ČSCH

Místo

Pardubice

ISSN

0009-2770

Periodikum

Chemické listy

Stát

Česká republika

Strany od

574

Strany do

574

Strany počet

1

BibTex

@misc{BUT61114,
  author="Eva {Hýsková} and Jana {Zemanová} and Radka {Divišová} and Eva {Vítová}",
  title="Identifikace senzoricky aktivních látek v bezu černém (Sambucus nigra).",
  booktitle="Chemické listy",
  year="2010",
  journal="Chemické listy",
  pages="574--574",
  publisher="ČSCH",
  address="Pardubice",
  issn="0009-2770",
  note="abstract"
}