Detail publikace

Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie

VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J. MACKŮ, I.

Originální název

Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie

Anglický název

Analysis of FA in chocolate using GC

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Tato práce se zabývá analýzou mastných kyselin obsažených v různých druzích čokolád a zkoumá vliv přídavku rostlinného tuku do čokolády na změny obsahu mastných kyselin. Izolace mastných kyselin z čokolády byla provedena pomocí normované extrakční metody s využitím Soxhletova extraktoru a petroletheru. Vyextrahované mastné kyseliny byly dále převedeny esterifikační metodou používající methanolový roztok hydroxidu draselného na příslušné methylestery mastných kyselin. Tato metoda je nenáročná na aparaturu a chemikálie a poskytuje srovnatelné výsledky s normovanou metodou používající toxický bortrifluorid. Methylestery mastných kyselin byly následně podrobeny chromatografické analýze s FID detekcí. Jednotlivé mastné kyseliny byly identifikovány a kvantifikovány pomocí standardů. V čokoládách bylo identifikováno celkem 16 mastných kyselin, z nichž kvantitativně nejvýznamnější byly kyseliny palmitová, stearová, olejová a linolová. Přídavek rostlinného tuku způsobil změny v obsahu jednotlivých mastných kyselin.

Anglický abstrakt

This work is focused on the analysis of fatty acids in various chocolate types with different content of cocoa butter and vegetable fats. It investigates the influence of the addition of vegetable fats to chocolate on the fatty acids profile. The isolation of fatty acids from chocolate was made by standardized Soxhlet extraction method using petroleum ether. The fatty acid profiles were determined by gas chromatography of the methyl esters, which were prepared by the method using methanolic solution of potassium hydroxide. This method is not time and chemicals demanding and the results are comparable with the standardized method using toxic boron trifluoride.

Klíčová slova

MK, čokoláda

Klíčová slova v angličtině

FA, chocolate

Autoři

VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; ŠTOUDKOVÁ, H.; ZEMANOVÁ, J.; MACKŮ, I.

Rok RIV

2006

Vydáno

4. 9. 2006

Nakladatel

ČSCH

Místo

Ústí nad Labem

ISSN

0009-2770

Periodikum

Chemické listy

Ročník

100

Číslo

8

Stát

Česká republika

Strany od

728

Strany do

732

Strany počet

1

BibTex

@article{BUT50175,
  author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová} and Ivana {Macků}",
  title="Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie",
  journal="Chemické listy",
  year="2006",
  volume="100",
  number="8",
  pages="728--732",
  issn="0009-2770"
}