Detail publikace

Charakterizace ovocných pálenek

VESPALCOVÁ, M. VÍTOVÁ, E. WEISS, V. KOPEČNÝ, M.

Originální název

Charakterizace ovocných pálenek

Anglický název

Charakterization of fruity spirits

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Ovocná pálenka je destilát vyrobený ze zkvašeného ovoce. Ovocný destilát lze úspěšně připravit z nejrůznějších druhů ovoce (např. ze švestek, meruněk, hrušek, jablek, třešní, višní, hroznů), případně z drobného bobulovitého či lesního ovoce (z černého rybízu, černého bezu, malin). Raritou jsou destiláty získané z ovoce exotického, jako např. z banánů, ananasu, sušených fíků nebo datlí. Výsledná chuť pálenky je daná v prvé řadě druhem ovoce, z něhož je vyrobena, a způsobem vedení destilace. Dále je ovlivněna zejména jakostí a vyzrálostí zkvašovaného ovoce, způsobem zakládání kvasu, vedením kvašení a uskladněním destilátu. Z chemického hlediska se na organoleptických vlastnostech pálenky podílí desítky převážně těkavých organických sloučenin nejrůznějších struktur. V předkládané práci bylo k charakterizaci ovocných pálenek využito plynové chromatografie s plamenoionizační a hmotnostní detekcí. Byly porovnávány destiláty z různých druhů ovoce vyráběné domácky i průmyslově. Byly stanovovány intervaly nejčetnějšího zastoupení některých typických skupin organických sloučenin obsažených ve sledovaných destilátech (např. estery, vyšší alkoholy, kyseliny, aldehydy).

Anglický abstrakt

Fruity spirit is from fermented fruit prepared liquor. It can be prepered from many kind of fruit. Resulting spirit taste depends on kind of fruit, distillation, fruit ripeness and quality, leading of fermentation and finally spitit keeping (store). From the chemical point of view, many volatile organic compounds various structures participate on organoleptical spirit features.

Klíčová slova

ovocná pálenka; plynová chromatografie; těkavé sloučeniny;

Klíčová slova v angličtině

fruity spirits; gas chromatography; volatile compounds;

Autoři

VESPALCOVÁ, M.; VÍTOVÁ, E.; WEISS, V.; KOPEČNÝ, M.

Vydáno

30. 11. 2003

Nakladatel

ČSCH

Místo

Košice

ISSN

0009-2770

Periodikum

Chemické listy

Ročník

97 S

Číslo

8

Stát

Česká republika

Strany od

785

Strany do

785

Strany počet

1

BibTex

@inproceedings{BUT36148,
  author="Milena {Vespalcová} and Eva {Vítová} and Vladimír {Weiss} and Michal {Kopečný}",
  title="Charakterizace ovocných pálenek",
  booktitle="Chemické listy",
  year="2003",
  journal="Chemické listy",
  volume="97 S",
  number="8",
  pages="785--785",
  publisher="ČSCH",
  address="Košice",
  issn="0009-2770"
}