Detail publikace
VLIV pH ZÁMĚSOVÉ VODY NA HYDRATACI CEMENTOVÝCH PAST
ŠILER, P. KOLÁŘOVÁ, I. BEZDĚK, O. OPRAVIL, T. ŠOUKAL, F.
Originální název
VLIV pH ZÁMĚSOVÉ VODY NA HYDRATACI CEMENTOVÝCH PAST
Český název
VLIV pH ZÁMĚSOVÉ VODY NA HYDRATACI CEMENTOVÝCH PAST
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
cs
Originální abstrakt
Základní složkou každé směsi pro výrobu betonu je záměsová voda. Jejím množstvím, složením a kvalitou je možno měnit vlastnosti betonu. Porozumění vlivu těchto látek na hydrataci je důležité z důvodu predikce možných problémů. Do budoucna se dá předpokládat snaha o využívání vody ze zdrojů s výrazně nižší kvalitou, než má voda pitná. Cílem této práce bylo objasnit vliv pH záměsové vody na hydrataci a tvorbu nových produktů u cementových kompozitů. S klesající kvalitou vody se dá předpokládat výrazná odchylka pH od neutrálního, a to jak ke kyselým, tak i k zásaditým hodnotám. Výchozím materiálem byl CEM I 42,5 R. Průběh hydratace byl analyzován pomocí isoperibolické kalorimetrie, vzniklé produkty pomocí rentgenové difrakční analýzy a diferenční termické analýzy. Hodnota pH byla měněna pomocí H2SO4, NH4OH a CaO.
Český abstrakt
Základní složkou každé směsi pro výrobu betonu je záměsová voda. Jejím množstvím, složením a kvalitou je možno měnit vlastnosti betonu. Porozumění vlivu těchto látek na hydrataci je důležité z důvodu predikce možných problémů. Do budoucna se dá předpokládat snaha o využívání vody ze zdrojů s výrazně nižší kvalitou, než má voda pitná. Cílem této práce bylo objasnit vliv pH záměsové vody na hydrataci a tvorbu nových produktů u cementových kompozitů. S klesající kvalitou vody se dá předpokládat výrazná odchylka pH od neutrálního, a to jak ke kyselým, tak i k zásaditým hodnotám. Výchozím materiálem byl CEM I 42,5 R. Průběh hydratace byl analyzován pomocí isoperibolické kalorimetrie, vzniklé produkty pomocí rentgenové difrakční analýzy a diferenční termické analýzy. Hodnota pH byla měněna pomocí H2SO4, NH4OH a CaO.
Klíčová slova
hydratace portlandského cementu; isoperbolická kalorimetrie; záměsová voda; pH ; diferenční termická analýza
Vydáno
17.05.2016
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Místo
Pardubice
ISBN
978-80-7395-986-9
Kniha
38. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář
Strany od
83
Strany do
86
Strany počet
4
Dokumenty
BibTex
@inproceedings{BUT131133,
author="Pavel {Šiler} and Iva {Kolářová} and Ondřej {Bezděk} and Tomáš {Opravil} and František {Šoukal}",
title="VLIV pH ZÁMĚSOVÉ VODY NA HYDRATACI CEMENTOVÝCH PAST",
annote="Základní složkou každé směsi pro výrobu betonu je záměsová voda. Jejím množstvím, složením a kvalitou je možno měnit vlastnosti betonu. Porozumění vlivu těchto látek na hydrataci je důležité z důvodu predikce možných problémů. Do budoucna se dá předpokládat snaha o využívání vody ze zdrojů s výrazně nižší kvalitou, než má voda pitná. Cílem této práce bylo objasnit vliv pH záměsové vody na hydrataci a tvorbu nových produktů u cementových kompozitů. S klesající kvalitou vody se dá předpokládat výrazná odchylka pH od neutrálního, a to jak ke kyselým, tak i k zásaditým hodnotám. Výchozím materiálem byl CEM I 42,5 R. Průběh hydratace byl analyzován pomocí isoperibolické kalorimetrie, vzniklé produkty pomocí rentgenové difrakční analýzy a diferenční termické analýzy. Hodnota pH byla měněna pomocí H2SO4, NH4OH a CaO.",
address="Univerzita Pardubice",
booktitle="38. Mezinárodní český a slovenský kalorimetrický seminář",
chapter="131133",
howpublished="print",
institution="Univerzita Pardubice",
year="2016",
month="may",
pages="83--86",
publisher="Univerzita Pardubice",
type="conference paper"
}