Detail publikace

Spolehlivostní analýza železobetonového mostu v závislosti na stupni jeho degradace.

ŠOMODÍKOVÁ, M. LEHKÝ, D.

Originální název

Spolehlivostní analýza železobetonového mostu v závislosti na stupni jeho degradace.

Anglický název

Reliability analysis of reinforced concrete bridge with respect to degree of its deterioration.

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Důležitými aspekty ovlivňujícími spolehlivost a trvanlivost železobetonových mostů jsou karbonatace betonu a průnik chloridů. Tyto procesy způsobují depasivaci výztuže a její následnou korozi, a znamenají jednu z hlavních příčin degradace konstrukce, omezení její životnosti a s tím související zvýšení nákladů na její provoz a sanaci. Příspěvek se zabývá efektivním modelováním těchto fenoménů v rámci plně pravděpodobnostního přístupu k posouzení spolehlivosti a životnosti konstrukcí, a to na příkladu železobetonového obloukového mostu z roku 1940. V rámci řešení byla v několika časových krocích provedena plně pravděpodobnostní analýza mostu zahrnující predikci jeho návrhové životnosti.

Anglický abstrakt

Important aspects affecting reliability and durability of reinforced concrete bridges are carbonation and chloride ingress. These processes cause depassivation of reinforcement followed by corrosion which is recognized as one of the major causes of deterioration of concrete structures with service life reduction and considerable additional costs as consequence. In the paper an efficient modeling of these phenomena within a framework of fully probabilistic approach to reliability and lifetime assessment is presented using reinforced concrete arc bridge built in 1940. Fully probabilistic reliability analyses were performed in several time steps including prediction for designed life time of the bridge.

Klíčová slova

Pravděpodobnostní analýza, životnost konstrukcí, karbonatace betonu, průnik chloridů, koroze výztuže, index spolehlivosti.

Klíčová slova v angličtině

Probabilistic analysis, structural life-time, concrete carbonation, chloride ingress, reinforcement corrosion, reliability index.

Autoři

ŠOMODÍKOVÁ, M.; LEHKÝ, D.

Rok RIV

2012

Vydáno

3. 10. 2012

Místo

Bratislava, Slovenská republika

ISBN

978-80-227-3786-9

Kniha

New Trends in Statics and Dynamics of Buildongs

Strany od

1

Strany do

7

Strany počet

7

BibTex

@inproceedings{BUT96370,
  author="Martina {Sadílková Šomodíková} and David {Lehký}",
  title="Spolehlivostní analýza železobetonového mostu v závislosti na stupni jeho degradace.",
  booktitle="New Trends in Statics and Dynamics of Buildongs",
  year="2012",
  pages="1--7",
  address="Bratislava, Slovenská republika",
  isbn="978-80-227-3786-9"
}