Detail publikace

POSOUZENÍ POROVNÁVACÍ METODY PŘI ODHADU OBVYKLÝCH CEN POZEMKŮ POD ZEMĚDĚLSKÝMI STAVBAMI

RUBEROVÁ, M.

Originální název

POSOUZENÍ POROVNÁVACÍ METODY PŘI ODHADU OBVYKLÝCH CEN POZEMKŮ POD ZEMĚDĚLSKÝMI STAVBAMI

Anglický název

ASSESSMENT OF THE COMPARATIVE METHOD FOR ESTIMATION OF THE USUAL VALUATION PRICES OF THE LANDS UNDER AGRICULTURAL BUILDINGS

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Článek pojednává o stanovení obvyklých cen pozemků, které jsou zastavěny zemědělskými stavbami jiných vlastníků, se zaměřením na porovnávací metodu. V úvodní části článku jsou shrnuty informace o specificích tohoto segmentu realitního trhu a o obecných metodách vedoucích ke stanovení obvyklé ceny. V další části jsou uvedeny zjištěné informace o realizovaných výkupech pozemků situovaných v zemědělských areálech ve Zlínském a Olomouckém kraji. Dále je provedeno statistické zpracování a vyhodnocení dat o cenách pozemků. Konkrétně je stanovena cena průměrná, minimální a maximální, výběrová směrodatná odchylka a pravděpodobná spodní a horní hranice výskytu porovnávacích hodnot. Textová část je doplněna tabulkami a grafem. V závěru je shrnuto, na co je potřeba se u pozemků zastavěných zemědělskými areály při porovnávací metodě zaměřit. Dále je posouzena vhodnost této metody, jež společně s ostatními metodami ocenění vede znalce a odhadce k odbornému odhadu ceny obvyklé v místě a v čase.

Anglický abstrakt

This article deals with the usual valuation prices of the lands built-up by buildings of a foreign owner and specializes in lands occupied by agricultural areas. Main subject of this article is a comparative method. A statistical analysis and evaluation of data on land prices are performed in order to describe the actual development of purchases. For clarity the evaluation is done in a form of tables and graphs. Terms and conditions suitable for determining of the comparative values are stated. Also the suitability of the comparative method, which is used, together with other valuation methods, by experts and professional appraisers to estimate the price usual at given place and time, is assessed.

Klíčová slova v angličtině

Land; agricultural areas; the usual valuation price; foreign owner; real estate valuation; method; comparative method; statistical analysis.

Autoři

RUBEROVÁ, M.

Rok RIV

2012

Vydáno

25. 4. 2012

Nakladatel

Vysoké učení technické v Brně

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-4485-0

Kniha

Sborník anotací

Číslo edice

první

Strany od

23

Strany do

23

Strany počet

4

BibTex

@inproceedings{BUT92598,
  author="Marie {Lorencová}",
  title="POSOUZENÍ POROVNÁVACÍ METODY PŘI ODHADU OBVYKLÝCH CEN POZEMKŮ POD ZEMĚDĚLSKÝMI STAVBAMI",
  booktitle="Sborník anotací",
  year="2012",
  number="první",
  pages="23--23",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-4485-0"
}