Detail publikace

ŘÍZENÍ SYNCHRONNÍHO MOTORU S PERMANENTNÍMI MAGNETY

FAJKUS, P.

Originální název

ŘÍZENÍ SYNCHRONNÍHO MOTORU S PERMANENTNÍMI MAGNETY

Anglický název

PERMANENT MAGNET SYNCHRONOUS MOTOR CONTROL

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Příspěvek se zabývá řízením synchronních motorů s permanentními magnety. Především je zaměřen na vektorově orientované řízení synchronních motorů s rozdílnou příčnou a podélnou indukčností, které jsou vhodné při zvyšování otáček odbuzováním. Kvůli ztrátám se používá tzv. MTPA (Maximum Torque Per Ampere) algoritmus. Často se v algoritmu objevuje výpočet referenční hodnoty proudu z parametrů motoru. Pro jednoduchost se tyto parametry ve většině případů považují za konstantní. To ovšem přináší chybu ve výpočtu referenčního proudu (větší ztráty). Záleží na konkrétním motoru, jak velká chyba tím vznikne. V příspěvku je pro konkrétní synchronní motor vytvořeno vektorové řízení s MTPA algoritmem a jsou porovnány výsledky s rozdílně přesným výpočtem pro tento algoritmus. Vše je provedeno simulací v počítačovém programu.

Anglický abstrakt

The paper deals with a permanent magnet synchronous motor control. The control is field oriented and it is suited for a salient pole synchronous motor. This type of motor is suitable for field-weakening. The maximum torque per ampere (MTPA) algorithm is using due to losses. A reference current is often determined from motor parameters. These parameters are frequently considered invariant for simplicity, but accurate reference current is not calculating and losses are bigger. This mistake is different for a specific motor. The field oriented control with MTPA algorithm is made for specific synchronous motor and results for different reference current calculating are compared. Results are made in a computer program.

Klíčová slova

matematický model synchronního motoru, synchronní motor s permanentními magnety, vektorově orientované řízení synchronního motoru

Klíčová slova v angličtině

mathematical model of synchronous motor, permanent magnets synchronous motor, synchronous motor field oriented control

Autoři

FAJKUS, P.

Rok RIV

2012

Vydáno

25. 4. 2012

ISBN

978-80-248-2664-6

Kniha

XII. Tradiční workshop doktorandů a mladých vědeckých pracovníků

Strany od

1

Strany do

4

Strany počet

4

BibTex

@inproceedings{BUT92012,
  author="Petr {Fajkus}",
  title="ŘÍZENÍ SYNCHRONNÍHO MOTORU S PERMANENTNÍMI MAGNETY",
  booktitle="XII. Tradiční workshop doktorandů a mladých vědeckých pracovníků",
  year="2012",
  pages="1--4",
  isbn="978-80-248-2664-6"
}