Detail publikace

Problematika oceňování strojů a výrobních zařízení v rámci oceňovacího procesu podniku jako celku

VOLKÁNOVÁ, Z.

Originální název

Problematika oceňování strojů a výrobních zařízení v rámci oceňovacího procesu podniku jako celku

Anglický název

The issue of valuation of machinery and production equipment within the business valuation process as a whole

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Oceňování strojů a výrobních zařízení je velice náročnou a zodpovědnou činností, která klade na znalce vysoký stupeň znalostí a vědomostí. Oceňování podniku jako celku je komplexní oceňovací proces, jehož součástí je oceňování aktiv a pasiv. Aktiva jsou majetek podniku a pasiva vyjadřují zdroje krytí tohoto majetku. Aktiva se dále dělí na stálá aktiva a oběžná aktiva. Pasiva rozlišujeme jako vlastní zdroje financování a cizí zdroje financován. Mezi stálá (někdy také hmotná) aktiva patří – mimo jiné – stroje, výrobní zařízení, technologické celky apod. Oceňování těchto aktiv podniku vyžaduje i značné znalosti z oborů technických. V naukách o podnikovém účetnictví existují zcela nezávislé představy o oceňování hmotných aktiv. Tento příspěvek má za cíl přiblížit pohled na oceňování strojů a výrobních zařízení z pohledu technického a ekonomického, a to v rámci oceňování podniku jako celku.

Anglický abstrakt

Valuation of machinery and equipment is very demanding and responsible action that puts the high degree of expert knowledge and awareness. Valuation of the enterprise as a whole is a complex measurement process, which includes the valuation of assets and liabilities. Assets are assets and liabilities express enterprise resource coverage of this property. Assets are further divided into fixed assets and current assets. Liabilities distinguished as its own funding sources and foreign sources of funding. Between the permanent (sometimes tangible) assets include - among others - machinery, equipment, technological units, etc. Valuation of assets of the business requires considerable knowledge of technical disciplines. The doctrines of corporate accounting, there are quite independent ideas about valuation of tangible assets. This post aims to zoom in on the valuation of machinery and equipment in terms of technical and economic, in the companys valuation.

Klíčová slova

Oceňování, oceňování podniků, oceňování strojů a výrobních zařízení, technický pohled, ekonomický pohled, aktiva

Klíčová slova v angličtině

Valuation, company valuation, business valuation, valuation of machinery and equipment, technical, economic, the assets, the tangible assets

Autoři

VOLKÁNOVÁ, Z.

Rok RIV

2012

Vydáno

21. 1. 2012

Nakladatel

AZN

Místo

Brno

ISSN

1211-443X

Periodikum

Soudní inženýrství

Ročník

22

Číslo

1

Stát

Česká republika

Strany od

32

Strany do

36

Strany počet

54

BibTex

@article{BUT89486,
  author="Zdenka {Volkánová}",
  title="Problematika oceňování strojů a výrobních zařízení v rámci oceňovacího procesu podniku jako celku",
  journal="Soudní inženýrství",
  year="2012",
  volume="22",
  number="1",
  pages="32--36",
  issn="1211-443X"
}