Detail publikace

Využití znalostních technologií pro podporu návrhu energetických systémů v budovách

MASTNÝ, P.

Originální název

Využití znalostních technologií pro podporu návrhu energetických systémů v budovách

Anglický název

Knowledge Technologies as Supporting Instrument for Design of Energy Systems in Buildings

Typ

habilitační práce

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Práce je zaměřena na problematiku návrhu energetických systémů pro moderní výstavbu s využitím podpory znalostních systémů. Práce je členěna do několika tematických částí. V úvodní části práce je popsána situace v oblasti využití alternativních zdrojů energie v energetických systémech pro nízkoenergetické stavby. V práci jsou zhodnoceny energetické i ekonomické aspekty jejich využití. Další část práce je zaměřena na popis problematiky znalostních systémů a jejich možnosti využití v oborech energetiky a stavebnictví. Jsou popsány základní principy práce se znalostními systémy a základy práce se znalostmi. Na příkladech z oblasti energetických systémů jsou demonstrovány možnosti využití predikátové logiky a dalších jazyků umělé inteligence pro reprezentaci znalostí. Část práce je věnována popisu ontologických systémů a vývoji ontologických jazyků. V práci jsou definovány postupy při návrhu energetických systémů a na jejich základě je sestavena ukázková znalostní báze (ontologie).

Anglický abstrakt

The habilitation thesis is focused on design of energy systems for modern buildings with support of knowledge systems. The habilitation thesis is divided into several topical parts. Introduction of the thesis describes the situation in the field of alternative power sources in energy systems for low-energy houses. There are evaluated energy and economic aspects of alternative power sources and its usage. Other part of habilitation thesis is focused on description of knowledge systems and its possibilities within power engineering and civil engineering. The basic principles of using knowledge systems and general knowledge are described. On several case studies within energy systems there are stated possibilities of predicate logic usage and other languages of artificial intelligence for presenting knowledge. A part of habilitation thesis focuses on description of ontology systems and development of ontology languages. There are defined procedures used during design of energy systems and based on such information there is created an applicatory knowledge base (ontology).

Klíčová slova

Energetický systém, obnovitelný zdroj energie, alternativní zdroj energie, nízkoenergetická stavba, mikroklima, proces zachování energie, znalostní systém, taxonomie, ontologie, predikátová logika, sémantický web, znalosti.

Klíčová slova v angličtině

Energy system, renewable power source, alternative power source, low-energy building, indoor climate, energy conservation, knowledge system, taxonomy, ontology, predicate logic, semantic web, knowledge.

Autoři

MASTNÝ, P.

Vydáno

31. 3. 2010

Nakladatel

VUT v Brně

Místo

VUT v Brně UEEN FEKT

Strany od

1

Strany do

123

Strany počet

123

BibTex

@misc{BUT68447,
  author="Petr {Mastný}",
  title="Využití znalostních technologií pro podporu návrhu energetických systémů v budovách",
  year="2010",
  pages="1--123",
  publisher="VUT v Brně",
  address="VUT v Brně UEEN FEKT",
  note="habilitation thesis"
}