Detail publikace

Využití DNA amplifikačních metod pro identifikaci sbírkových a typových kmenů rodu Lactobacillus

TURKOVÁ, K. ŠPANOVÁ, A. RITTICH, B.

Originální název

Využití DNA amplifikačních metod pro identifikaci sbírkových a typových kmenů rodu Lactobacillus

Český název

Využití DNA amplifikačních metod pro identifikaci sbírkových a typových kmenů rodu Lactobacillus

Typ

abstrakt

Jazyk

cs

Originální abstrakt

Některé druhy rodu Lactobacillus mají probiotické vlastnosti, které jsou využívány v potravinářském průmyslu. Vzhledem k vysokému počtu druhů rodu Lactobacillus se k jejich identifikaci s úspěchem používají molekulárně biologické metody, které jsou rychlejší, spolehlivější a přesnější než metody biochemické. Cílem práce bylo ověření rodové a druhové identifikace 17 vybraných sbírkových a typových kmenů rodu Lactobacillus, které byly získány z České sbírky mikroorganismů (CCM, Brno, CZ) a ze Sbírky mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM, Tábor, CZ).

Český abstrakt

Některé druhy rodu Lactobacillus mají probiotické vlastnosti, které jsou využívány v potravinářském průmyslu. Vzhledem k vysokému počtu druhů rodu Lactobacillus se k jejich identifikaci s úspěchem používají molekulárně biologické metody, které jsou rychlejší, spolehlivější a přesnější než metody biochemické. Cílem práce bylo ověření rodové a druhové identifikace 17 vybraných sbírkových a typových kmenů rodu Lactobacillus, které byly získány z České sbírky mikroorganismů (CCM, Brno, CZ) a ze Sbírky mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM, Tábor, CZ).

Klíčová slova

Lactobacillus, DNA amplifikační metody, identifikace, PCR, RAPD, rep-PCR

Vydáno

20.04.2010

Nakladatel

Masarykova Univerzita

Místo

Brno

ISBN

978-80-210-5164-5

Kniha

XIV. Setkání biochemiků a molekulárních biologů, Sborník příspěvků

Číslo edice

1

Strany od

82

Strany do

82

Strany počet

1

Dokumenty

BibTex


@misc{BUT61042,
  author="Kristýna {Turková} and Alena {Španová} and Bohuslav {Rittich}",
  title="Využití DNA amplifikačních metod pro identifikaci sbírkových a typových kmenů rodu Lactobacillus",
  annote="Některé druhy rodu Lactobacillus mají probiotické vlastnosti, které jsou využívány v potravinářském průmyslu. Vzhledem k vysokému počtu druhů rodu Lactobacillus  se k jejich identifikaci s úspěchem používají molekulárně biologické metody, které jsou rychlejší, spolehlivější  a přesnější než metody biochemické. Cílem práce bylo ověření rodové a druhové identifikace 17 vybraných sbírkových a typových kmenů rodu Lactobacillus, které byly získány z České sbírky mikroorganismů (CCM, Brno, CZ) a ze Sbírky mlékárenských mikroorganismů Laktoflora (CCDM, Tábor, CZ).",
  address="Masarykova Univerzita",
  booktitle="XIV. Setkání biochemiků a molekulárních biologů, Sborník příspěvků",
  chapter="61042",
  institution="Masarykova Univerzita",
  year="2010",
  month="april",
  pages="82--82",
  publisher="Masarykova Univerzita",
  type="abstract"
}