Detail publikace

Využití signálů elektromagnetické a akustické emise pro diagnostiku mechanicky zatěžovaných pevných nevodivých látek

TRČKA, T.

Originální název

Využití signálů elektromagnetické a akustické emise pro diagnostiku mechanicky zatěžovaných pevných nevodivých látek

Anglický název

Electromagnetic and acoustic emission signals usage for the mechanically stressed solid dielectric materials diagnostics.

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Mechanické zatěžování pevných nevodivých látek má za následek vznik mikrotrhlin ve vnitřní struktuře zatěžovaných materiálů. Při vzniku těchto trhlin jsou současně generovány i signály elektromagnetické a akustické emise. Prostřednictvím vhodné měřící aparatury je možné tyto signály snímat a následně zpracovávat. Tento článek popisuje jev elektromagnetické a akustické emise, sestavené experimentální pracoviště a metodiku zpracování naměřených signálů. Získané poznatky lze využít pro diagnostiku mechanicky zatěžovaných pevných látek, a to především pro studium vzniku trhliny, jejího vývoje a v neposlední řadě pro její lokalizaci v zatěžovaném vzorku.

Anglický abstrakt

Application of mechanical stress leads to micro-cracks formation in stressed solid dielectric materials. Generation of these cracks is accompanied by generation of the noise signals of electromagnetic and acoustic emission, which can be measured by appropriate instrumentation. This article describes the electromagnetic and acoustic emission phenomenon, experimental set-up and methodic for the measurement signals process. Usage of this acquired knowledge may be utilized in the diagnostic of the dielectric solid materials under mechanical stress and particularly for study of the material cracks formation, evolution and localization.

Klíčová slova

mikrotrhliny; EME; AE; EXTREN; MATLAB; LabVIEW

Klíčová slova v angličtině

micro-cracks; EME; AE; EXTREN; MATLAB; LabVIEW

Autoři

TRČKA, T.

Rok RIV

2009

Vydáno

31. 8. 2009

Nakladatel

FEKT VUT v Brně

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-3938-2

Kniha

Sborník příspěvků konference KRÁLÍKY 2009

Strany od

289

Strany do

292

Strany počet

4

BibTex

@inproceedings{BUT33273,
  author="Tomáš {Trčka}",
  title="Využití signálů elektromagnetické a akustické emise pro diagnostiku mechanicky zatěžovaných pevných nevodivých látek",
  booktitle="Sborník příspěvků konference KRÁLÍKY 2009",
  year="2009",
  pages="289--292",
  publisher="FEKT VUT v Brně",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-3938-2"
}