Detail publikace

Flikr způsobený harmonickými a meziharmonickými složkami napětí

Drápela, J.

Originální název

Flikr způsobený harmonickými a meziharmonickými složkami napětí

Anglický název

Flicker caused by integer and non-integer harmonics

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Jedním z největších problémů v oblasti kvality elektrické energie jsou rychlé změny napětí, tedy jeho kolísání, způsobující blikání světelných zdrojů. Ke kolísání napětí v síti může vést kolísání odběru a z historických důvodů, se na tento typ rušení pohlíží jako na důvod vzniku blikání světelných zdrojů. Na druhou stranu každé kolísání napětí se ve frekvenční oblasti projevuje jako skupina subharmonických a/nebo meziharmonických složek a tedy velikost napětí může kolísat, i když obsahuje subharmonické a/nebo meziharmonické složky a proto blikání světla světelných zdrojů a meziharmonické složky v napájecím napětí spolu vzájemně souvisí. Článek se zabývá analýzou velikosti a frekvence kolísání napětí pro případy meziharmonických složek, vzájemně synchronizovaných i nesynchronizovaných, superponovaných na základní harmonické napětí, které může být dále deformováno dalšími harmonickými složkami. A dále jsou popsány mechanizmy vzniku blikání světelných zdrojů vlivem přítomnosti meziharmonických složek v napájecím napětí a procedury pro systematickou analýzu odolnosti světelných zdrojů na kolísání napájecího napětí způsobené meziharmonickými složkami. Křivky odolnosti jsou prezentovány jako závislosti mezní velikosti meziharmonické na frekvenci meziharmonické.

Anglický abstrakt

One of the main problems in the power quality area is the rapid voltage changes, it means voltage fluctuations, that cause flickering of light sources. Varying load can lead to such fluctuations of the supply voltage and for historical reasons, this type of disturbance is viewed as the principal cause of light flicker. From other side, any voltage fluctuation results in a group of subharmonic and/or interharmonic components in frequency domain. So the magnitude of the voltage can fluctuate if it contains one or more subharmonic and/or interharmonic components. So, the flicker and interharmonics have an inherent relationship. The paper deals with the analysis of magnitude and frequency of voltage fluctuation caused by interfered interharmonic and harmonic components, which are synchronized or unsynchronized to each other and superimposed on the fundamental voltage. There are described principles of light flickering and procedures for systematical analysis of light sources immunity to the voltage variation cased by interharmonics. The curve of lamp immunity is presented as an interharmonic magnitude versus interharmonic frequency curve and is called interharmonic-flicker curve.

Klíčová slova

Voltage variation, Interharmonics, Harmonics, Luminous flux fluctuation, Flicker, Interharmonic-flicker curve, Compatibility level for interhermonics

Autoři

Drápela, J.

Rok RIV

2006

Vydáno

18. 5. 2006

Nakladatel

VŠB-TU Ostrava

Místo

Ostrava

ISBN

80-248-1094-8

Kniha

Seminář kvality elektrické energie - Harmonické a meziharmonické

Číslo edice

1

Strany od

7

Strany do

21

Strany počet

15

BibTex

@inproceedings{BUT19034,
  author="Jiří {Drápela}",
  title="Flikr způsobený harmonickými a meziharmonickými složkami napětí",
  booktitle="Seminář kvality elektrické energie - Harmonické a meziharmonické",
  year="2006",
  number="1",
  pages="7--21",
  publisher="VŠB-TU Ostrava",
  address="Ostrava",
  isbn="80-248-1094-8"
}