Detail publikace

Využití reálného modelu pánve při implantaci TP kyčelního kloubu

STOKLAS, J., KRŠEK, P., KRUPA, P., JANEČEK, M.

Originální název

Využití reálného modelu pánve při implantaci TP kyčelního kloubu

Anglický název

Pelvis bone real model applied for implantation of hip joint TP

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Počet pacientů podstupujících implantaci totální endoprotézy (TEP) kyčelního kloubu pro postraumatickou koxartrózu se neustále zvyšuje. S rostoucím počtem dopravních nehod a ostatních "high energy" úrazů roste i počet poranění acetabula. Výsledkem konzervativní i operační léčby těchto fraktur je v řadě případů postraumaticky mutilované acetabulum s rozsáhlými kostními defekty, často u pacientů mladých a fyzicky aktivních. Implantace totální endoprotézy v takto změněném terénu je značně obtížná a její výsledek velkou měrou závisí na pečlivém předoperačním plánování.
Zhodnocení lokalizace a rozsahu kostních defektů na základě běžného RTG vyšetření ve dvou projekcích je značně nepřesné a obvykle vede k podcenění devastace acetabula. Doplnění dalších RTG projekcí a standardní CT vyšetření sice může zvýšit přesnost popisu kostních defektů, ale stále nedává operatérovi celkový a reálný obraz acetabula. Následkem toho může být odhad kostních struktur využitelných při implantaci acetabulární komponenty neadekvátní a vlastní předoperační plánování se pak přesouvá přímo na operační sál, prodlužuje délku operace, zvyšuje riziko komplikací a ohrožuje definitivní výsledek implantace.
Možností jak zlepšit předoperační plánování je využití reálného modelu pánve. Základem je vyšetření pacienta na CT, z takto získaných dat je vytvořen nejprve virtuální 3-D model a po zpracování údajů speciálně vyvinutým softwearem následuje materializace reálného modelu pánve mechanickým přístrojem z námi zvoleného materiálu. Získaný model je možno duplikovat v několika exemplářích a následně využít při plánování pro pacienta i operatéra nejvýhodnějšího operačního postupu.
Skutečný model postraumaticky změněného acetabula dává operatérovi reálnou možnost vizualizovat rozsah kostních defektů - stav stropu acetabula, mediální kostní opory a předního a zadního pilíře acetabula. Na základě tohoto hodnocení je chirurg schopen preoperačně rozhodnout o nutnosti použití augmentace acetabula pomocí prstence nebo dlahy, o použití kostních štěpů a jejich přibližném množství a v neposlední řadě i o konkrétním typu a velikosti implantátu.
Obrovskou výhodou využití reálného modelu pánve je možnost implantace zkušební komponenty přímo na modelu. Při použití modelů z polyuretanové pěny je přitom možné používat běžné operační instrumentárium. Pouze omezené množství ortopédů zabývajících se endoprotetikou má potřebné softwearové vybavení, aby si mohli otestovat implantaci a stabilitu acetabulární komponenty na virtuálním třídimenzionálním modelu. Naproti tomu, každý operatér má možnost na reálném modelu zhodnotit rozsah kostních defektů, inzerovat zkušební jamku, ověřit si její krytí a vyzkoušet stabilitu implantace.
Přestože je k operačním nákladům nutno přičíst cenu modelu, snížení rizika peroperačních i pooperačních komplikací, zkrácení operačního času a předpokládaná delší životnost správně implantované komponenty vede i k úspoře ekonomické.

Anglický abstrakt

Implantation of total hip prostheses in the terrain of postraumatically mutilated acetabulum with large bone defects represents still a serious problem in orthopaedics. Number of complex pelvic injuries and also of isolated acetabular fractures increases constantly and the results of implants of total hip prostheses in large acetabular defects are poor. These surgeries are very difficult from the technical point of view and preoperative planning is often based on imprecise and vague criteria of conventional radiographs. Location and degree of bone loss are the principal determinants of surgical success and consequent functional outcome in the r reconstruction of the hip joints. While the inclusion of additional radiographic views and CT may enhance the description of the defect, it does not give a global or surgically realistic representation of the defect. The usage of real three-dimensional physical model of pelvis, based on 3-D CTMD examination, helps to better description of acetabular defects and facilitates preoperative planning. With help of the model, the surgeon analyses the state of acetabulum, determines the plan of surgical output, makes decision about necessity of bone grafts application, event. of augmentation of acetabulum by the plate or ring, and preselects the optimal implant. The advantage of the real model is the possibility of implantation of trial prosthesis on the model and testing of its stability. Using of the real model of pelvis proper operation time and number of complications.

Klíčová slova

ortopedie, CT, kyčelní kloub, operace, reálný model, plánování operace

Klíčová slova v angličtině

ortopedic, CT, hip joint, surgery, real model, surgery planning

Autoři

STOKLAS, J., KRŠEK, P., KRUPA, P., JANEČEK, M.

Rok RIV

2005

Vydáno

10. 6. 2005

Nakladatel

Lékařská fakulta Masarykovy university

Místo

Brno

ISBN

80-210-3749-0

Kniha

XIII. Frejkovy dny

Strany od

20

Strany do

21

Strany počet

2

BibTex

@inproceedings{BUT18690,
  author="Jiří {Stoklas} and Přemysl {Kršek} and Petr {Krupa} and Miloš {Janeček}",
  title="Využití reálného modelu pánve při implantaci TP kyčelního kloubu",
  booktitle="XIII. Frejkovy dny",
  year="2005",
  pages="2",
  publisher="Lékařská fakulta Masarykovy university",
  address="Brno",
  isbn="80-210-3749-0"
}