Detail publikace

Řízení pohybu mobilního robotu pomocí fuzzy pravidel

KRČEK, P., DVOŘÁK, J.

Originální název

Řízení pohybu mobilního robotu pomocí fuzzy pravidel

Anglický název

Mobile Robot Motion Control by Means of Fuzzy Rules

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Tento příspěvek se zabývá problematikou použití fuzzy expertního systému pro řízení mobilního autonomního robotu. V prvé části je popsán postup tvorby fuzzy expertního systému, který sestává ze zavedení vstupních a výstupních proměnných, definice slovních hodnot pro proměnné a jim odpovídajících fuzzy množin, z návrhu pravidel typu IF-THEN a výběru inferenčního mechanismu a defuzzifikační metody. Další část je věnována příkladu aplikace fuzzy expertního systému pro řešení dílčího úkolu lokální navigace robotu spočívajícího v dosažení daného cíle bez kolizí s neznámými překážkami. Pro jednoduchost předpokládáme, že se mohou vyskytovat pouze překážky, které mají konvexní tvar. Dále předpokládáme, že vzdálenost mezi překážkami je dostatečná pro průjezd robotu. V závěru jsou pak naznačeny další možnosti rozvoje vytvořeného systému.

Anglický abstrakt

This paper deals with an application of a fuzzy expert system to autonomous mobile robot control. In the first part, we describe the process of developing a fuzzy expert system, consisting of introducing input and output variables, defining linguistic values and the corresponding fuzzy sets, designing fuzzy rules, choosing an inference engine and defuzzification method. The next part provides an example of applying this fuzzy expert system to solving a partial task of local robot navigation, which involves reaching a given goal without collision with unknown obstacles. For simplicity, we assume only convex obstacles the distances of which are sufficient for the robot to pass. Finally, we outline the possibilities of a further development of the implemented system.

Klíčová slova v angličtině

robot navigation, motion control, fuzzy expert system

Autoři

KRČEK, P., DVOŘÁK, J.

Rok RIV

2004

Vydáno

1. 5. 2004

Nakladatel

Akademie věd České republiky

Místo

Praha

ISBN

80-85918-88-9

Kniha

Book of Extended Abstracts of the National Conference with International Participation Engineering Mechanics 2004

Strany od

157

Strany do

158

Strany počet

2

BibTex

@inproceedings{BUT17242,
  author="Petr {Krček} and Jiří {Dvořák}",
  title="Řízení pohybu mobilního robotu pomocí fuzzy pravidel",
  booktitle="Book of Extended Abstracts of the National Conference with International Participation Engineering Mechanics 2004",
  year="2004",
  pages="2",
  publisher="Akademie věd České republiky",
  address="Praha",
  isbn="80-85918-88-9"
}