Detail publikace

Fotogrammetrie a laserové skenování vodohospodářských objektů pro praktické využití

RAČEK, J. VOLAŘÍK, T. HANOUSEK, J. MACSEK, T. HLAVÍNEK, P.

Originální název

Fotogrammetrie a laserové skenování vodohospodářských objektů pro praktické využití

Anglický název

Photogrammetry and Laser Scanning of Water Management Objects for Practical Use

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Technologie fotogrammetrie a laserového skenování s vyhodnocením dat je možné využít nejen v projekční přípravě ale také v praktické rovině provozování vybraných vodohospodářských objektů jako jsou vodojemy a čerpací stanice pitné vody. Vodohospodářské objekty byly zachyceny pomocí technologie statického pozemního laserového skenování. Tato technologie umožňuje zároveň pořízení laserového mračna bodů společně s pořízením snímků použitých pro obarvení mračna bodů a vytvoření panoramatických snímků. Jednotlivé laserové skeny byly následně propojeny pomocí referenčních koulí nebo terčů instalovaných v místě pořízení mračna a snímků a geodeticky zaměřeny pro transformaci do souřadnicového a výškového systému S-JTSK a Bpv. Laserové mračno bodů bylo doplněno snímky z leteckého snímkování bezpilotním prostředkem a následně fotogrammetricky vytvořeným mračnem bodů z leteckých snímků. Uživatelský výstup využití mračna bodů, panoramatických snímků a popisných informací jednotlivých prvků ve vodárenském objektu potom představuje webová aplikace pro potřeby jeho provozovatele.

Anglický abstrakt

Photogrammetry and laser scanning technology with data evaluation can be used not only in design preparation, but also in the practical level of operation of selected water management facilities such as reservoirs and drinking water pumping stations. Water management objects were spatially captured using terrestrial laser scanning technology. This technology allows to take a laser point cloud together with the images used to color the point cloud and create panoramic images. The individual laser scans were then interconnected using reference spheres and targets mounted at the point of cloud and image acquisition and geodetically surveyed for transformation into the S-JTSK and Bpv datum and elevation systems. The laser point cloud was supplemented by aerial imagery with an unmanned aerial vehicle and subsequently by a photogrammetrically generated point cloud from aerial images. The user output of the point clouds, panoramic images and descriptive information of individual elements in the waterworks is then showed in a web application for the needs of its operator.

Klíčová slova

Fotogrammetrie, laserové skenování, mračno bodů, panoramatické snímky

Klíčová slova v angličtině

photogrammetry, laser scanning, point cloud, panoramic images

Autoři

RAČEK, J.; VOLAŘÍK, T.; HANOUSEK, J.; MACSEK, T.; HLAVÍNEK, P.

Vydáno

5. 2. 2020

Nakladatel

Vodní hospodářství, spol. s r.o.

Místo

Čkyně

ISSN

1211-0760

Periodikum

Vodní hospodářství

Ročník

70

Číslo

1

Stát

Česká republika

Strany od

12

Strany do

13

Strany počet

2

URL

BibTex

@article{BUT162030,
  author="RAČEK, J. and VOLAŘÍK, T. and HANOUSEK, J. and MACSEK, T. and HLAVÍNEK, P.",
  title="Fotogrammetrie a laserové skenování vodohospodářských objektů pro praktické využití

",
  journal="Vodní hospodářství",
  year="2020",
  volume="70",
  number="1",
  pages="12--13",
  issn="1211-0760",
  url="https://aleph.nkp.cz/F/KB9CNE46AS5QJVUKBLB15HY24VPTVDTBTA4SYE8TFAKADE32E9-47204?func=full-set-set&set_number=115382&set_entry=000002&format=999"
}