Detail publikace

Experimentální stanovení vývoje chemického a autogenního smrštění cementových past

KUCHARCZYKOVÁ, B. KOCÁB, D. ROVNANÍKOVÁ, P. HALAMOVÁ, R. HODULÁKOVÁ, M.

Originální název

Experimentální stanovení vývoje chemického a autogenního smrštění cementových past

Anglický název

Experimental determination of the process of chemical and autogenous shrinkage of hydraulic cement pastes

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Chemické a autogenní smrštění jsou často skloňovanými pojmy v souvislosti s objemovými změnami probíhajícími v raném stáří cementových materiálů. Základním rozdílem mezi oběma typy smrštění je jejich reálný dopad na změnu objemu finálního betonového prvku. Zatímco chemické smrštění se projevuje redukcí absolutního objemu, autogenní smrštění se projevuje změnou zdánlivého objemu. Vzhledem ke skutečnosti, že chemické smrštění cementu probíhá vždy a je považováno za hnací sílu autogenního smrštění, zvýšil se zájem o oba typy smršťování zejména v souvislosti s vývojem vysokohodnotných betonů, pro něž je typický zejména nízký vodní součinitel či vysoký objem pojiva vzhledem k objemu kameniva. Tyto faktory zvyšují riziko vzniku autogenního smršťování, a tím i riziko vzniku smršťovacích trhlin. Pro vyjádření tohoto rizika je třeba obě složky smrštění oddělit. V článku jsou prezentovány výsledky měření chemického a autogenního smrštění na cementových pastách z různých druhů cementu jakožto základního materiálu pojivové složky malt a betonů.

Anglický abstrakt

Chemical and autogenous shrinkage are terms often mentioned in relation to the volume changes that take place in the early age of cementitious material. The basic difference between these two types of shrinkage is their real impact on the change in the volume of the final concrete element. While the chemical shrinkage is manifested by reduction of the absolute volume, the autogenous shrinkage is reflected in the change of the apparent volume. Due to the fact that the chemical shrinkage of cement is always present and is considered to be the driving force of shrinkage under autogenous conditions, the interest in both types of shrinkage has increased, especially in conjunction with the development of the high performance concretes, which are characterized by low water-cement ratio or high binder-aggregate ratio. These factors increase the risk of autogenous shrinkage and thus the risk of shrinkage cracks. To express this risk, both shrinkage components need to be separated. The paper presents results of the chemical and autogenous shrinkage measurements performed on the cement pastes made from various types of cement, which is a basic component of binder in mortars and concretes.

Klíčová slova

Smrštění; cement; pasta, chemické smrštění; autogenní smrštění

Klíčová slova v angličtině

Shrinkage; cement; paste; chemical shrinkage; autogenous shrinkage

Autoři

KUCHARCZYKOVÁ, B.; KOCÁB, D.; ROVNANÍKOVÁ, P.; HALAMOVÁ, R.; HODULÁKOVÁ, M.

Vydáno

15. 10. 2019

Nakladatel

Beton TKS, s. r. o.

Místo

Praha

ISSN

1213-3116

Periodikum

Beton TKS

Ročník

19

Číslo

5

Stát

Česká republika

Strany od

58

Strany do

65

Strany počet

8

URL

BibTex

@article{BUT159406,
  author="Barbara {Kucharczyková} and Dalibor {Kocáb} and Pavla {Rovnaníková} and Romana {Halamová} and Michaela {Hoduláková}",
  title="Experimentální stanovení vývoje chemického a autogenního smrštění cementových past",
  journal="Beton TKS",
  year="2019",
  volume="19",
  number="5",
  pages="58--65",
  issn="1213-3116",
  url="http://www.betontks.cz/archiv/52019"
}