Detail publikace

Poklesy zabudované vlhkosti vlivem perforací střešních plášťů

KERVITCER, M. JANDA, L.

Originální název

Poklesy zabudované vlhkosti vlivem perforací střešních plášťů

Anglický název

Reduce of moisture content by the influence of the perforations of in roof layers

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Autoři popisují ekonomičtější způsob oprav střešních plášťů plochých střech s využitím původního střešního souvrství. Ve stavební praxi je k původnímu střešnímu plášti často přistupováno neodborně nebo je zcela ignorován. Vyvíjené řešení spočívá v perforaci ponechaných vrstev výpočtovým postupem dle W. van der Spoela pro odvod obsažené vlhkosti po novou hydroizolační vrstvu, která je expanzně otevřeně napojená na atiky a jiné navazující konstrukce. Tím se postupně dosáhne rovnovážné vlhkosti a navrácení tepelně technických parametrů střešního pláště. V případě položení dodatečné vrstvy tepelné izolace i hodnot vyšších. Projektem se autoři zabývají z technického, ekologického i ekonomického hlediska od vyhodnocení stávajícího stavu přes metodicky pojatý výpočtový návrh až po samotnou realizaci. Autoři se zabývají sofistikovaným přístupem k návrhům střešních plášťů plochých střech a v příspěvku se zaměřují na vliv perforace střešních plášťů na snížení hmotnostní vlhkosti. Význam perforace je popisován na střešních souvrstvích modelovaných pomocí statického výpočetního softwaru. Cílem autorů je vyvíjenou metodiku zavést do stavební praxe.

Anglický abstrakt

The authors describe a more economical way to repair flat roofs using the existing roof layers. This way is often incorrectly solved or completely ignored. The developing solution is to perforate existing roof layers by W. van der Spoela's calculation procedure for draining the moisture content to the new waterproofing layer, which is expansively open to the parapet wall and other subsequent construction. This progressively achieves equilibrium moisture and restores the thermal-technical parameters of the roof deck. In the case of an additional layer of thermal insulation higher values. The project takes into consideration all technical, ecological, as much as economical aspects and deals with evaluation of the currents state together with methodically conceived calculation proposal up to realization. The authors deal with the sophisticated approach to the design of flat roofs and the paper focuses on the influence of perforation of the existing roof deck on the reduce of moisture content. Impact on the significance of the perforation is described on roof flat modeled using steady state computing software. The goal of the authors is to introduce the developed methodology into building practice.

Klíčová slova

Plochá střecha; vlhkost; perforace; návrh; tepelně vlhkostní analýza

Klíčová slova v angličtině

Flat roof; moisture; perforation; design; hydrothermal analysis

Autoři

KERVITCER, M.; JANDA, L.

Vydáno

11. 9. 2018

Nakladatel

Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Veveří 331/95, 602 00 Brno

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-5715-7

Kniha

42. setkání ústavu pozemního stavitelství a kateder konstrukcí pozemních staveb České a Slovenské republiky

Číslo edice

1.

Strany od

46

Strany do

51

Strany počet

6

BibTex

@inproceedings{BUT155471,
  author="Marek {Kervitcer} and Lukáš {Janda}",
  title="Poklesy zabudované vlhkosti vlivem perforací střešních plášťů",
  booktitle="42. setkání ústavu pozemního stavitelství a kateder konstrukcí pozemních staveb České a Slovenské republiky",
  year="2018",
  number="1.",
  pages="46--51",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Veveří 331/95, 602 00 Brno",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5715-7"
}