Detail publikace

Tepelně-vlhkostní režim konstrukce s vnitřním zateplením na bázi celulózy

SLÁVIK, R. ZACH, J. PETERKOVÁ, J.

Originální název

Tepelně-vlhkostní režim konstrukce s vnitřním zateplením na bázi celulózy

Anglický název

Hygrothermal regime of structure with internal insulation based on celulose

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Přírodní materiály a jejich využití ve stavebnictví je velice aktuální téma, kterému se věnuje mnoho odborníků z celého světa. Reálné chování přírodních materiálů ve stavebních konstrukcích je však poněkud odlišné od syntetických materiálů, jejichž použití je v konstrukcích léty prověřené a jsou běžně užívané. Materiály na přírodní bázi mají poměrně vysoký sorpční potenciál a pracují s vlhkostí odlišným způsobem než klasické izolanty, jako jsou minerální vlna nebo pěnový polystyren. Příspěvek se zaměřuje na stavební konstrukci obvodové zdi, která byla při rekonstrukci objektu rodinného domu z interiéru dodatečně zateplena pomocí izolace na bázi přírodních vláken. Hygrotermální odezva této konstrukce je dlouhodobě sledována a její průběh je srovnán s průběhy vypočítanými pomocí běžných i pokročilejších výpočetních metod.

Anglický abstrakt

Natural materials and their usage in building industry is an increasingly topical topic that is being addressed by many experts around the world. Real behaviour of natural materials in building components is different from synthetic materials, whose use in building components is verified for a long-term and commonly used. Natural based materials have significant sorption of moisture and moisture behaviour strongly different compared to common insulation materials like mineral wool or expanded polystyrene. Article is focused to building component of external masonry wall, which has been additionally insulated with insulation based on natural fibres at retrofitting of building. Hygrothermal response of composition is monitored and compared with results obtained by common and advanced assessment methods.

Klíčová slova

Přírodní tepelně izolační materiály; přírodní vlákna; tepelně vlhkostní chování; vlhkost; rekonstrukce budov

Klíčová slova v angličtině

Natural insulation materials; natural fibres; hygrothermal behaviour of building components; moisture; retrofitting of buildings

Autoři

SLÁVIK, R.; ZACH, J.; PETERKOVÁ, J.

Vydáno

25. 6. 2019

Nakladatel

TZBinfo

Místo

Praha

ISSN

1801-4399

Periodikum

TZB-info

Ročník

21

Číslo

6

Stát

Česká republika

Strany od

1

Strany do

12

Strany počet

12

URL

BibTex

@article{BUT149495,
  author="Richard {Slávik} and Jiří {Zach} and Jitka {Peterková}",
  title="Tepelně-vlhkostní režim konstrukce s vnitřním zateplením na bázi celulózy",
  journal="TZB-info",
  year="2019",
  volume="21",
  number="6",
  pages="1--12",
  issn="1801-4399",
  url="https://stavba.tzb-info.cz/vlhkost-a-kondenzace-v-konstrukcich/19223-tepelne-vlhkostni-rezim-konstrukce-s-vnitrnim-zateplenim-na-bazi-celulozy?fbclid=IwAR1HABdd_csdBl6pwO6UAeFa0mDqlSqyb7aPJGXkLSO5_1SmuZdJn4mA_SQ"
}