Detail publikace

Revize TP 135 Projektování okružních křižovatek na silnicích a místních komunikacích - 3. vydání

PATOČKA, M. SMĚLÝ, M.

Originální název

Revize TP 135 Projektování okružních křižovatek na silnicích a místních komunikacích - 3. vydání

Anglický název

Revision of TP 135 Designing of roundabouts on rural and local roads - 3. edition

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Článek si klade za úkol seznámit čtenáře s nejvýznamnějšími změnami v revidovaných technických podmínkách 135 Projektování okružních křižovatek na silnicích a místních komunikacích, které jsou v pořadí již třetím vydáním tohoto předpisu. Společně se změnou terminologie a rozdělení okružních křižovatek byl zaveden nový termín „turbo-okružní křižovatka“ (zkratka TOK), která nahrazuje dosud používané okružní křižovatky s více jízdními pruhy. V souladu s metodikou uvedenou v ČSN 73 6102 Projektování křižovatek na pozemních komunikacích byl přepracován postup zajištění rozhledových poměrů na okružních křižovatkách a byla nově zavedena kontrola rychlosti průjezdu vozidel křižovatkou. Zcela nová kapitola se potom věnuje problematice okružních křižovatek na páteřových trasách pro přepravu těžkých a rozměrných nákladů a zajištění jejich průjezdnosti pro nadrozměrná vozidla.

Anglický abstrakt

The article aims to introduce the reader with the most significant changes in the revised technical conditions 135 Design of roundabouts on the rural and local roads, which are already the third edition of this guidline. Together with the change of terminology and the distribution of roundabouts, the new term "turbo-roundabout" was introduced, replacing the multi lane roundabouts. In accordance with the methodology stated in ČSN 73 6102 Design of intersections on the roads, the procedure of ensuring sight triangles at the crossroads was reworked and the crossing speed control of the vehicles was newly introduced. A whole new chapter deals with the issue of roundabouts on the routes using by heavy and large vehicles.

Klíčová slova

miniokružní křižovatky, jednopruhové okružní křižovatky, turbo-okružní křižovatky, rozhledové trojúhelníky, nadrozměrné vozidlo

Klíčová slova v angličtině

mini roundabouts, single lane roundabouts, turbo roundabouts, sight triangles, large vehicle

Autoři

PATOČKA, M.; SMĚLÝ, M.

Vydáno

1. 5. 2018

Nakladatel

Česká silniční společnosrt z.s.

Místo

Praha

ISSN

0322-7154

Periodikum

Silniční obzor

Číslo

5

Stát

Česká republika

Strany od

130

Strany do

133

Strany počet

4

BibTex

@article{BUT148961,
  author="Miroslav {Patočka} and Martin {Smělý}",
  title="Revize TP 135 Projektování okružních křižovatek na silnicích a místních komunikacích - 3. vydání",
  journal="Silniční obzor",
  year="2018",
  number="5",
  pages="130--133",
  issn="0322-7154"
}