Detail publikace

Syntetické vonné látky a jejich výskyt v životním prostředí

ŠVESTKOVÁ, T. VÁVROVÁ, M.

Originální název

Syntetické vonné látky a jejich výskyt v životním prostředí

Anglický název

Synthetic fragrances and their occurence in the environment

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Synthetics musk compounds are artificial organic compounds which are used in cosmetics, personal care products, detergents and various clearing products. Due to the large area of their applications and persistence, they have leaked into all the major environmental components, especially into the hydrosphere. The aim of this research is to identify twelve linear musk compounds (linalool, 2-cyclohexylethanol, fresco menthe, citronellol, HSA, isobornylacetate, arocet, aroflorone, allyl cyclohexyl propionate, lilial, isoamyl salicylate and hexylcinnamic aldehyde) in waste and surface water samples. At the first, the working method was optimized and then applied on real water samples. Solid-phase microextraction (SPME) technique was used for the isolation of analytes from matrix. Gas chromatography–mass spectrometry (GC/MS) was then used for identification and quantificaton of the studied compounds. The evaluated data shows that linear musk compounds are present in water in concentration range of units to hundreadths ng∙mL-1.

Anglický abstrakt

Syntetické vonné látky jsou uměle připravené organické sloučeniny, které se používají v kosmetice, produktech osobní péče, detergentech a v různých čistících prostředcích. Vzhledem k jejich širokému použití a persistenci je možné je identifikovat ve všech složkách životního prostředí, zejména v hydrosféře. Cílem tohoto výzkumu je identifikovat dvanáct lineárních musk sloučenin (linalool, 2-cyclohexylethanol, fresco menthe, citronellol, HSA, isobornylacetát, arocet, aroflorone, allyl cyclohexyl propionát, lilial, isoamyl salicylát a hexylcinnamic aldehyd) v povrchové a odpadní vodě. Nejprve byla optimalizována metoda a násldně aplikována na reálné vzorky. Pro izolaci analytů z matrice byla využita metoda mikroextrakce tuhou fází (SPME) a pro identifikaci a kvantifikaci byla využita plynová chormatografie s hmotnostní detekcí (GC/MS). Z vyhodnocených dat je patrné, že lineární vonné látky jsou ve vodě přítomny v koncentračním rozmezí jednotek až desítek ng∙mL-1.

Klíčová slova

linear musk compounds, waste water, surface water, solid-phase microextraction, gas chromatography, mass spectrometry

Klíčová slova v angličtině

lineární vonné látky, odpadní voda, povrchová voda, mikroextrakce tuhou fází, plynová chromatografie, hmotnostní spektrometrie

Autoři

ŠVESTKOVÁ, T.; VÁVROVÁ, M.

Vydáno

19. 10. 2017

Místo

Ústav geotechniky SAV, Košice & Grafotlač – Šoltýs, Prešov

ISBN

978-80-89883-03-5

Kniha

XXVII.. VEDECKÉ SYMPÓZIIUM XXVII SCIIENTIIFIIC SYMPOSIIUM ZBORNÍK PROCEEDINGS HRÁDOK

Edice

Ústav geotechniky SAV, Košice & Grafotlač – Šoltýs, Prešov

Číslo edice

1

Strany od

55

Strany do

60

Strany počet

6

BibTex

@inproceedings{BUT144130,
  author="Tereza {Tulková} and Milada {Vávrová}",
  title="Syntetické vonné látky a jejich výskyt v životním prostředí",
  booktitle="XXVII.. VEDECKÉ SYMPÓZIIUM XXVII SCIIENTIIFIIC SYMPOSIIUM ZBORNÍK PROCEEDINGS HRÁDOK",
  year="2017",
  series="Ústav geotechniky SAV, Košice & Grafotlač – Šoltýs, Prešov",
  number="1",
  pages="55--60",
  address="Ústav geotechniky SAV, Košice & Grafotlač – Šoltýs, Prešov",
  isbn="978-80-89883-03-5"
}