Detail publikace

Měření průtokových a tlakových charakteristik různých novorozeneckých aplikátorů kontinuálního přetlaku v dýchacích cestách (CPAP)

JUREN, T. LÍZAL, F. POHOŘILSKÝ, M.

Originální název

Měření průtokových a tlakových charakteristik různých novorozeneckých aplikátorů kontinuálního přetlaku v dýchacích cestách (CPAP)

Anglický název

Measurement of the flow and pressure characteristics of various aplicators of continuous positive airway pressure (CPAP) devices

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

V péči o velmi a extrémně nezralé novorozence má nezastupitelnou úlohu neinvazivní distenzní podpora dýchání. Nejrozšířenější metodou této podpory je nasální kontinuální přetlak v dýchacích cestách (NCPAP). Jednotlivá pracoviště používají nejrůznější typy aplikátorů od rozdílných výrobců. Tyto se liší mnoha svými vlastnostmi. Mohou mít různou šířku, tvar a délku. V čem se však lišit nemohou, je podřízenost fyzikálním zákonitostem, podle kterých se řídí proudění kapalin a vzduchu. Úkolem předložené práce bylo proměřit průtokové a tlakové charakteristiky několika typů aplikátorů nasálního CPAP, jejichž znalost může pomoci v klinické praxi rozhodnout, který je pro daného pacienta vhodnější.

Anglický abstrakt

In the care of extremely and immature newborn babies non-invasive distensive support of breathing has an irreplaceable role. The most popular method of this support is nasal continuous airway overpressure (NCPAP). Individual workplaces use a variety of different application types from different manufacturers. These differ in many of their features. They can vary in width, shape and length. What they can not differ, however, is subordination to the physical laws governing the flow of liquids and air. The aim of the presented work was to measure the flow and pressure characteristics of several types of nasal CPAP applicators whose knowledge can help in clinical practice to decide which is more suitable for the patient.

Klíčová slova

neonatální péče, nasální kontinuální přetlak v dýchacích cestách (NCPAP), distenzní tlak, aplikátor

Klíčová slova v angličtině

Neonatal care, nasal continuous airway pressure, distent pressure, aplicator

Autoři

JUREN, T.; LÍZAL, F.; POHOŘILSKÝ, M.

Vydáno

1. 9. 2016

Nakladatel

Česká neonatologická společnost, Nemocnice na Bulovce

Místo

Praha

ISSN

1211-1600

Periodikum

Neonatologické listy

Ročník

22

Číslo

2

Stát

Česká republika

Strany od

3

Strany do

6

Strany počet

4

URL

BibTex

@article{BUT137601,
  author="Tomáš {Juren} and František {Lízal} and Marek {Pohořilský}",
  title="Měření průtokových a tlakových charakteristik různých novorozeneckých aplikátorů kontinuálního přetlaku v dýchacích cestách (CPAP)",
  journal="Neonatologické listy",
  year="2016",
  volume="22",
  number="2",
  pages="3--6",
  issn="1211-1600",
  url="http://www.neonatology.cz/upload/www.neonatology.cz/Neolisty/neolisty20162.pdf"
}